Rezort spravedlnosti nemá na zaplacení dluhů, uvedla televize Nova. Ilustrační foto

Rezort spravedlnosti nemá na zaplacení dluhů, uvedla televize Nova. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Nova: Dluhy ministerstva mohou ohrozit chod justice

  • 46
Ministerstvo spravedlnosti není schopno splatit advokátům, znalcům a soukromým firmám zhruba 210 milionů korun. Uvedla to televize Nova s odvoláním na utajovaný materiál resortu, podle něhož je tak ohrožen samotný chod soudů a obtížné bude dokonce zajistit bezpečnost a provoz věznic.

Podle tajného dokumentu ministerstva nejsou plně pokryty oblasti mandatorních výdajů, nákupy vody, paliv, energií a služeb.

A ministerstvo podle televize netuší, kdy dluhy uhradí. Peníze na příští rok se prý nakonec nějak seženou třeba i prodejem zbytečného majetku, třeba rekreačních objektů, uvedli zástupci resortu.

Vinu svaluje ministerstvo na hospodaření několika vlád vedených sociální demokracií. Exministr spravedlnosti Pavel Němec ale tvrdí, že za problémy si může současný ministr za ODS Jiří Pospíšil, který svou roli údajně nezvládá. Politici ČSSD Nově řekli, že Pospíšil by měl odstoupit.

Utajovaný materiál prý vznikl poté, co se resort spravedlnosti dozvěděl, kolik peněz má dostat na svůj chod v roce 2008. Spolu s tím prý vznikla i tabulka dluhů ministerstva vůči nejrůznějším subjektům. Právě ta se zmiňuje o 210 milionech korun.

O problémech justice informoval o víkendu i deník Právo, podle kterého jde o desítky milionů korun. Pokud je soudy nedostanou, může prý dojít i k mezní situaci -soudy přestanou platit třeba účty za údržbu nebo
elektřinu.

Ministerstvo spravedlnosti se snaží blížící se krizi řešit, uvedlo Právo. Mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová uvedla, že chybějící peníze zajistí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video