Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus, 20. dubna 2005. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Neziskovky chtějí od Klause omluvu

  • 1085
Neziskové organizace vyzvaly prezidenta, aby se omluvil. Václav Klaus jim vytkl, že příliš ovlivňují život lidi, aniž by k tomu měly mandát vzešlý z voleb. Mezi 89 signatáři jsou například Děti země, Sananim, Sdružení Jihočeské matky či Oživení.

"Připojením k textu výzvy dali představitelé neziskových organizací jasně najevo, že nesouhlasí s názory prezidenta Klause. Hájí tak práva občanů zasahovat do veřejného dění a rozhodování," uvedl Jan Bouchal ze sdružení Oživení.

Prezident Václav Klaus řekl na jednání Rady Evropy ve Varšavě, že jedním z úkolů této instituce by měl být "boj proti takzvané postdemokracii".

Postdemokracie podle něj zahrnuje nátlak nejrůznějších nevládních organizací, které chtějí promlouvat do běžného života lidí, přestože nemají mandát vzešlý z voleb.

"Pocit studu v nás vyvolává skutečnost, že naše republika má prezidenta, který bez skrupulí znehodnocuje a odsuzuje činnost tisíců občanů aktivních v neziskovém sektoru," ohradily se nyní nevládní organizace.

Výzvu neziskových organizací a jejich seznam najdete ZDE

Klaus by se měl podle organizátorů protestu omluvit nejen neziskovkám, ale také lidem, kteří se v nich angažují a spojují s nimi svůj volný čas. "Proto vás žádáme, abyste se omluvil všem občanům, kterých se vaše unáhlená slova osobně a velmi nepříjemně dotkla," stojí v textu výzvy.

Hrad: Není se za co omlouvat
"Prezident se signatářům otevřeného dopisu nemůže omlouvat za své výroky o nebezpečnosti neziskového sektoru pro demokracii, protože žádný takový výrok nikdy neučinil," reagoval Klausův mluvčí Petr Hájek.

"Mluvil o nebezpečí ideologií, jejichž stoupenci se schovávají za témata, kterými se zabývají některé neziskové organizace. Mluvil i o tom, že tito lidé zneužívají fenomén a aktivity neziskových organizací pro své aktuální politické ambice a cíle, jež s posláním těchto organizací nemají nic společného," dodal Hájek.

Podle internetových stránek ministerstva vnitra funguje v České republice přes 60 tisíc občanských sdružení. "Vedle těch ale ještě působí celá řada nadací nebo obecně prospěšných organizací, takže to skutečné číslo je ještě vyšší," uvedl pro iDNES Jan Bouchal.

ANKETA
Měl by se Klaus omluvit neziskovkám za své výroky?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video