Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Titus projede víc než Praga V3S. Posádku hýčká komfortem a ochranou

  19:21
Vojáci 13. dělostřeleckého pluku v Jincích přezbrojují na novou techniku. Zastaralé Pragy V3S nahrazuje moderní šestikolový Titus. Redakce iDNES.cz získala jedinečnou šanci si tyto obrněnce prohlédnout, vidět mnohatunová monstra projíždět terénem a zdolávat překážky, ale i se seznámit s výcvikem řidičů.

„Je to neuvěřitelně intuitivní vozidlo s úžasnými jízdními vlastnostmi, které si mě získalo hned při prvním seznámení,“ říká voják Tomáš Burián, starší operátor družstva řízení palby, který prý v lepším vozidle ještě neseděl.

„Jeho ovladatelnost je neskutečná. Řidič má k dispozici celou řadu moderních systémů, od vzduchového podvozku, řiditelné zadní nápravy, všech kamer až po maličkosti jako klimatizace či tempomat. To vše je pro vojáka velikou oporou. Oproti předchůdci, vozu Praga V3S, je to neuvěřitelný posun a navíc i lépe jezdí a zdolá i náročnější terén, než vejtřaska, čemuž se mnohým nechce ani věřit,“ dodává.

Vejtřasky u dělostřelců v Jincích končí. Nahrazuje je moderní Titus

Legendární Pragy V3S, které u dělostřelců slouží od 60. let minulého století, se nyní přesunou do zaslouženého důchodu. „Srovnávat obě vozidla nelze. V3S má to nejlepší za sebou. Kdysi to byl technologický zázrak a neskutečný nezmar, ale doba jde kupředu a dnes už jde o vozidlo, které nestačí na silnici ani v terénu,“ vysvětluje Burián.

Dělostřelci v jednadvacátém století

A i při laickém pohledu na to, s jakou lehkostí vůz zdolává překážky, jede terénem, jako kdyby to byla zpevněná cesta, mu musíme dát za pravdu. To vše zcela suverénně, bez jediného zaváhání. A to i přes to, že vojáci se s vozy teprve seznamují. Dělostřelci v Jincích převezmou celkem 21 vozů v modifikacích velitelsko-štábní, spojovací a verzi pro koordinaci palebné podpory.

„Když se podíváte na vozy Titus, vidíte přechod do 21. století. Jsou to plně digitalizované prostředky, které nám umožní bezproblémové začlenění i do struktur NATO. Co víc, oproti předchůdci vojáky chrání důmyslná balistická ochrana, včetně ochrany proti improvizovaným výbušným zařízením, která jsou bohužel na moderním bojišti obvyklá,“ říká kapitánka Gabriela Kugler, tisková informační důstojnice 13. dělostřeleckého pluku.

Titus armáda využívá v řadě modifikací. Dělostřelci používají například verzi pro koordinaci dělostřelecké podpory.

A jak vypadá řidičská příprava na techniku, ke které nepotřebujete palici a velký plochý klíč? Třítýdenním kurzem prochází ti vojáci, kteří disponují potřebným řidičským oprávněním, tedy z civilu kategorie C a vojenského oprávnění V-K, což je bojová kolová technika.

Během teorie a praxe se seznamují nejen s údržbou, limity vozu, ale i s ovládáním všech prvků, včetně hydraulického zadního vstupu. Vše je zakončeno testy. „Je to jako v autoškole, ale náročnější. Ovládáte těžkou, obrněnou techniku za desítky milionů korun,“ přibližuje Burián.

Vejtřaska slaví v armádě sedmdesát let. Díky funkční konstrukci stále slouží

Před tím, než se vojáci začnou učit s novou technikou, musí jejich instruktoři absolvovat několikatýdenní přípravný kurz ve Vyškově. Ten je oproti řidičům ještě náročnější, protože je dopodrobna probírána celá údržba, včetně možných oprav přímo v poli.

Terénem snadno, rychle a bezpečně

„Musíme umět řidiče seznámit nejen s tím, jak se vůz chová, ale i tím, jak se servisuje. Vše je velice těžké, Titus je vybaven řadou pokročilých prvků, nemluvě o ochraně posádky balistickou ochranou. Je to úplně něco jiného, než byla vejtřaska,“ říká nadrotmistr David Žáček.

„Vozy jsou samozřejmě v záruce, ale jsme vojáci, musíme být schopni v případě potřeby odstranit závady, vůz zprovoznit, nebo správně identifikovat problém,“ dodal.

Dveře chrání posádku a poskytují i balistickou ochranu. Jejich ovládání je elektrické vzhledem k masivnímu provedení.

Žáček měl, stejně jako kolega Burian, zkušenosti s Pragou V3S. „To nejde porovnat. Vejtřaska se jinak řídila, jinak opravovala. Jistě, základ je stejný, dobrá průchodnost, spolehlivá koncepce, ale když se podíváte na zpracování jednotlivých detailů, na mohutnost celého řešení, jste úplně jinde,“ dodává a ukazuje na dveře.

Ty se s ohledem na hmotnost otevírají automaticky, pomocí hydrauliky a motorů. Kdo vzpomíná na prásknutí, jako tomu bylo u Pragy V3S, bude zklamán. Zavření provází jen tiché odfouknutí hydrauliky.

Expert: Války vyhrávají dělostřelci. Trefí se na metry, i podle mobilu

13. dělostřelecký pluk „Jaselský“

Dělostřelecký útvar pozemních sil Armády České republiky určený k poskytování přímé či všeobecné palebné podpory mechanizovaným útvarům při vedení všech druhů bojové činnosti.

Vozidlo TITUS na unikátním podvozku TATRA se vyznačuje vysokou úrovní modularity. Je možné ho nasadit v různých rolích a konfiguracích, které různé druhy vojsk vyžadují a to od přepravy pěchoty po funkce bojové podpory a bojového zabezpečení či od mírových operací až po protiteroristické zásahy.

Zajímavostí je, že slouží i u francouzské protiteroristické jednotky RAID.

Tato šestikolová vozidla nejsou jediným modernizačním projektem dělostřelců. Jinecký útvar čeká rovněž obměna zastaralých 152 mm houfnic DANA za 155 mm dělo CAESAR 8x8 CZ. Smlouva byla podepsána v roce 2021, prvních osm kusů mají převzít dělostřelci v roce 2026. Titus tak doplní moderní prvky, které mají stále důležité slovo i na moderním bojišti, jak vidíme například i na Ukrajině.

Nexter Titus 6x6

Jinečtí vojáci před vozem Titus používali Pragu V3S. Ta nedávno oslavila sedmdesát let služby v armádě.

Titus měří na délku 7,72 m a na šířku 2,55 m, výška činí 2,73 m a světlá výška je nastavitelná v rozmezí 0,29 až 0,49 m. Hmotnost dosahuje nejméně 17 t, v bojové pohotovosti 23 t, maximálně pak 27 t. Motor o síle 500 koní má automatickou převodovku a vozidlo dosáhne rychlosti 110 km/h s dojezdem 700 km. Titus má vzduchové bubnové brzdy. Vozidlo zvládne vyjet sklon 60 procent, boční náklon 30 procent a projede vodou o hloubce 1,2 m.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...