Neviditelná hrozba

  • 5
Teroristům se jen málokdy podaří vyhrát. Irská republikánská armáda nedokázala svými bombami vyhnat Brity se Severního Irska. Útoky čečenských sebevražednic nezastaví válku na severním Kavkazu. A Usáma bin Ládin, který chtěl apokalypsou 11. září vyhnat Západ z muslimských zemí, dosáhl pravého opaku.

Američtí vojáci dnes operují na mnohem větším území, od Afghánistánu po Afriku. Teroristé však mohou dosáhnout cílů krátkodobých, což platí i pro Irák.

Vlna teroristických útoků z posledních dní nezvrátí směřování země k novému začátku. Může ho však oddálit, může naplnit okamžitý cíl útočníků, kterým je způsobit chaos, rozdmýchat nepokoje a zkomplikovat návrat k normalitě.

Nestabilita a nevypočitatelná krveprolití mohou být pro okupační správu větším nebezpečím než skupiny Saddámových věrných, kteří vedou partyzánskou válku proti americkým a britským vojákům. Partyzáni mají jasného nepřítele a na něj útočí.

Teroristé, kteří mohou být napojeni na mezinárodní organizace (ať už jim říkáme Al-Kajda či ne), útočí především proti faktu, že Západ přišel do Iráku a snaží se dát jeho lidem novou šanci.

Proti tomu se vede bitva snáze než proti armádě - stačí několik dalších měsíců bombových útoků a v chaosu se rozpustí víra Iráčanů, že lepší léta jsou na dosah.

V tom je klíčové nebezpečí nové vlny násilností v zemi.
Mnozí Iráčané hledí na Američany jako na nepřátele, zároveň se však drtivá většina z nich raduje z pádu Saddámova režimu.

Dobře vědí, že v Iráku začíná něco nového a že to něco bude nesporně lepší než léta vlády diktátora. Neviditelná hrozba šílených atentátníků však může jejich opatrný optimismus nahlodat.

Pokud se to stane, bude to dílčí prohra pro Západ. A dílčí vítězství pro teroristy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video