Střeti pravicových radikálů v Litvínově (17.11.2008)

Střeti pravicových radikálů v Litvínově (17.11.2008) | foto: ČTK

Nepořádné nájemníky z Janova čeká ubytovna

  • 34
Litvínovská radnice přitvrdí v postupu proti problémovým obyvatelům sídliště Janov. Majitelé zdejších domů sem sestěhovávají takzvaně nepřizpůsobivé občany zejména z Prahy a středních Čech. Mezi novými obyvateli a starousedlíky roste napětí, které využili i pravicoví radikálové jako záminku k pochodům.

Vedení města nyní chystá kontroly nepřizpůsobivých rodin, které svým chováním obtěžují sousedy.

"Cílem každodenní terénní sociální práce ve vytypovaných ulicích a domech je přísný postup proti jedincům narušujícím mezilidské vztahy, hrozí jim případně i vystěhování," řekl litvínovský starosta Milan Šťovíček. Město má podle něj volné kapacity ve dvou ubytovnách.

"Další místa není problém vytvořit. Nebudeme nadále tolerovat lidi, kteří se neumějí chovat, jsou bezohlední vůči svému okolí, ničí majetek či neplatí nájem. V janovském sídlišti město byty nemá, úzce však spolupracujeme s vlastníky domů," uvedl.

Upozornil, že pro město jsou přijatá opatření v Janově náročná personálně i finančně. "Vše jsme dosud hradili jen my, i když peníze už nám slíbil vicepremiér Jiří Čunek i ministryně Džamila Stehlíková. Ombudsmana Otakara Motejla, který navštívil sídliště ve středu, jsme požádali zejména o legislativní pomoc," doplnil starosta.

Romské aktivisty nepotřebujeme


Vedení Litvínova už dříve uvedlo, že nehodlá řešit problémy v Janově pomocí romských aktivistů. Odmítá některé jejich návrhy, aby byly v sídlišti zřízeny speciální romské hlídky.

S podobným návrhem, aby s místními strážníky spolupracovali placení romští asistenti, přišla minulý týden také ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. - čtěte Stehlíková slíbila Janovu sociální pracovníky, strážníkům pomohou Romové

Kvůli zvýšení bezpečnosti na sídlišti přijme radnice pět strážníků a deset terénních pracovníků.

"Není možné, aby v Janově působily jakési hlídky z řad místního romského obyvatelstva, které by platil stát či město. Podobný model funguje v mosteckém Chanově, já s ním však nesouhlasím. Bezpečnost občanů je věcí státní či městské policie. Pokud splní podmínky náboru Rom, není problém ho přijmout. Mezi strážníky Romy máme a jsme s nimi spokojeni," uvedl místostarosta Martin Klika.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video