Světlo lékařům. Budovy nemocnic se rozsvěcují na počest zdravotníků

  • 13
Počínaje úterkem se jakožto pocta zdravotníkům, pečovatelům a dobrovolníkům bude rozsvěcet na budovách nemocnic, domovů pro seniory a hospiců „světlo lékařům“. Jako první se do akce zapojilo Brno a Zlín, v následujících dnech budou následovat další města napříč Českou republikou.

Na budově Fakultní nemocnice Brno od 17:00 do 21:00 svítí takzvané Světlo lékařům složené ze symbolů srdce a baterie. Akce u příležitosti světového dne štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday má vyjádřit vděk a podporu zdravotníkům, kteří se potýkají s koronavirovou pandemií. Srdce ztělesňuje dobro a energie představuje potřebnou energii, uvedla Zuzana Kantorová za Asociaci společenské odpovědnosti, která akci pořádá.

Iniciativa Energii lékařům a Asociace společenské odpovědnosti letos spojily síly a plánují pomoci lékařům v boji proti covidu-19. „Světlo lékařům“ má symbolicky ode dneška do 1. prosince rozzářit budovy v některých krajích České republiky.

„S druhou vlnou pandemie se pereme všichni, ale největší boj svádí lékaři, zdravotní sestry a bratři, záchranáři, laborantky, zdravotničtí asistenti a dobrovolníci. Chceme dát všem, kteří bojují za životy druhých, novou energii a naději na lepší zítřky,“ řekla ředitelka asociace Lucie Mádlová.

V úterních 17 hodin se k akci připojily jako první Fakultní nemocnice Brno a Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Vše vyvrcholí 1. prosince během světového dne štědrosti a dobrých skutků v Praze.

Energii lékařům dodává balíčky se svačinami zdravotnickému personálu už od první vlny pandemie. Obsahují mix tyčinek, oříšků, sušeného ovoce a dalších nutričně hodnotných potravin. Dnes rozešlou speciálně vytvořené „Giving Tuesday“ balíčky s výživnými potravinami pro rychlé dodání energie. Tyto rozesílky dostanou kromě lékařů i domovy pro seniory.

Světlo lékařů vyzývá širokou veřejnost, aby podpořila iniciativu koupí balíčků a pomohla tak zdravotnickému personálu. „I díky vaší štědrosti v této speciální Giving Tuesday výzvě dodáme energii mnoha dalším zdravotníkům nejen v nemocnicích, ale i v dalších sociálních a zdravotnických zařízeních. Ti tak budou moci naplno pokračovat v boji proti pandemii Covid-19,“ sděluje Světlo lékařům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video