Podle ředitele nemocnice Luďka Nečesaného se už daří v liberecké nemocnici šetřit.

Podle ředitele nemocnice Luďka Nečesaného se už daří v liberecké nemocnici šetřit. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zaměstnanci nemocnice si dělali, co chtěli. Ztráta je 69 milionů

  • 34
Krajská nemocnice v Liberci je ve ztrátě 69 milionů korun. Šokující údaje vyšly najevo, když si dozorčí rada vyžádala podrobné informace od nového vedení nemocnice. Zmíněná ztráta je jen za prvních sedm měsíců letošního roku.

Nejvýraznější, 11 milionů, pochází podle údajů nového vedení nemocnice z července.

"Nebyla například věnována dostatečná péče cenám materiálu. Na některých odděleních si doslova mohli dělat, co chtěli. Stávalo se, že se tu nakupovaly materiály nejdražší v celé republice," zmínila Miloslava Tanečková, ekonomická ředitelka a místopředsedkyně představenstva krajské nemocnice.

Podle ní byly i ceny u některých materiálů a léků vyšší než v nemocnicích s výrazně nižším obratem.

Nemocnice si draze najímala firmy. Šlo o právní kancelář, služby pro komunikaci s veřejností prostřednictvím médií nebo zpracovávání nejrůznějších analýz a strategií řízení.

Řada těchto smluv, které zhoršují ekonomickou situaci nemocnice, podle ekonomické ředitelky pořád existuje a ještě několik měsíců je nelze vypovědět.

"Ještě loni mohly být zbytečné náklady kryty vyššími příjmy, letos se ale problémy projevily naplno. Vývoj hospodaření v roce 2013 jasně ukazuje, že jsme k výměně vedení nemocnice přistoupili právě včas. Novému vedení se za krátké období podařilo dosáhnout významných úspor," tvrdí předseda dozorčí rady Josef Šedlbauer.

I přes nastíněné potíže chce mít nemocnice do konce roku vyrovnané průběžné hospodaření. "Aniž bychom jakkoliv omezovali rozsah a kvalitu poskytované péče," zmínil generální ředitel a předseda představenstva nemocnice Luděk Nečesaný. Podle něj se už náklady daří snižovat.

Nečesaný nemocnici s 2 150 zaměstnanci už v minulosti vedl, a to od roku 2007 do konce roku 2010. Nemocnici tehdy přebíral, když byla ve ztrátě a poslední rok hospodařil se ziskem téměř 25 milionů korun.

"Každý rok jsme rozdali 80 až 100 milionů na odměnách zaměstnancům," připomněl Nečesaný. Loni nemocnice s rozpočtem kolem 2,5 miliardy skončila v milionovém zisku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video