Krabice s ostatky německých vojáků

Krabice s ostatky německých vojáků | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Němečtí vojáci budou do roka pohřbeni

  • 16
Tisíce ostatků vojáků německého wehrmachtu, které byly tři roky nedůstojně skladovány v hale ústecké Severočeské armaturky, budou do roka pohřbeny. Shodl se na tom český premiér Jiří Paroubek s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem.

Ten dokonce Paroubkovi poděkoval za ochotu jeho kabinetu nalézt rychle místo, kde by byly ostatky bezpečně uloženy. Je jím jeden z armádních výcvikových prostorů. "Společně budeme pracovat na tom, abychom do dvanácti měsíců nalezli přijatelné řešení," řekl Steinmeier.

Za takové řešení Paroubek považuje pohřbení vojáků wehrmachtu v Německu: "Až se německá vláda rozhodne, tak tam budou na nějakém místě pohřbeni." A opakoval to i poté, co byl MF DNES dotázán, zda to tak opravdu myslel.

U německých diplomatů vyvolala nicméně premiérova slova velké pozdvižení a stejně překvapen byl Paroubkův poradce pro Německo, profesor Tomáš Kosta: "O ničem takovém náš premiér s německým ministrem zahraničí nejednal. Bral bych to jako osobní vyjádření Jiřího Paroubka, který je v těchto dnech extrémně pracovně vytížen. To lze snad pochopit, ne?"

Vlivný český diplomat MF DNES sdělil, že německá vláda chápe pohřbení vojáků wehrmachtu jako velmi citlivý problém, na kterém jí velmi záleží. "Pokud bychom trvali na tom, aby ostatky vojáků wehrmachtu byly převezeny do Německa a tam pohřbeny, mohli by to Němci chápat za jakési druhé vyhnání. To by asi nebylo moc dobré."

Stejného názoru je i blízký spolupracovník ministra zahraničí Cyrila Svobody, jenž si nepřál být jmenován. Tvrdí, že podle mezinárodních zvyklostí jsou vojáci vždy pochováni na území státu, kde padli.

Z ženevské poválečné konference však vyplývá i varianta, o níž se zmínil Paroubek: "Po exhumaci a zjištění totožnosti mrtvých je eventuálně možné je převézt do vlasti."

Česko ani Německo o tom navzdory Paroubkovým slovům neuvažují. Rovněž Svoboda míní, že tento "technický problém" nijak nezatěžuje vzájemné vztahy. Dodal však, že za vzniklé nepříjemnosti může nedomyšlený projekt německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video