Fotografie, kterou sdílel německý ambasador na svém Twitteru.

Fotografie, kterou sdílel německý ambasador na svém Twitteru. | foto: Twitter Christoph Israng

Proč prodáváte odpad? Německý velvyslanec vyčetl Čechům masku Hitlera

  • 618
Maska připomínající Adolfa Hitlera v pátek pobouřila německého velvyslance Christophera Isranga, když se procházel ulicemi Starého Města. Své rozhořčení německý ambasador okamžitě sdílel na Twitteru. Vzápětí se ozval i ministr vnitra Jan Hamáček, podle něj se celou záležitostí zabývají již policisté.

„Češi za nacistického režimu tolik trpěli. Proč se teď v centru Prahy prodává takový odpad?“ napsal v pátek na svůj Twitter německý velvyslanec v Praze Christoph Israng. Svůj příspěvek doplnil o fotku, na které je jasně vidět, že jeden z obchodů nabízí k prodeji latexovou masku znázorňující Adolfa Hitlera. 

Reakce na uveřejněný příspěvek na sebe nenechaly dlouho čekat. Zareagoval také lidovec Jan Bartošek, který věc označil za nepřijatelnou. Ozval se i ministr vnitra Jan Hamáček. Ten uvedl, že věc policisté již prošetřují. 

„Mohu vám potvrdit, že se pražští policisté zabývají prodejem takových masek. Zjišťujeme, zda ze strany prodejců nedochází k nějakému protiprávnímu jednání,“ potvrdila informaci policejní mluvčí Eva Kropáčová. Bližší informace nesdělila. 

Podle některých reakcí pod příspěvkem se ovšem obchod, který prodává takové zboží, nachází jen pár kroků od Sněmovny. Pokud by čeští zákonodárci chtěli, všimli by si takové masky již mnohem dříve. 

Na příspěvek reagoval i izraelský velvyslanec v Praze Daniel Meron. 

„Prodej takových kostýmů je urážkou přeživších holokaustu  a jejich památky. Osmdesát let po začátku druhé světové války a 75 let po osvobození Osvětimi bychom měli spojit síly, abychom bojovali proti šíření extremismu a nenávisti,“ napsal na Twitter pod fotku.

Předměty s podobiznou Adolfa Hitlera v Česku nejsou nic nového. K prodeji takových předmětů se v roce 2017 vyjádřila i Federace židovských obcí v Praze. 

„Uvedená aktivita, kterou nakladatelství zdůvodňuje komerčními zájmy, je nepochybně z těch, které mohou být využity k propagaci neonacismu,“ stálo v prohlášení Federace

Vadí vám, že se v centru Prahy prodávají masky připomínající Adolfa Hitlera?

celkem hlasů: 5149
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 15. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

Ve stejném roce totiž prodávalo knihkupectví Naše vojsko trička s Hitlerem či plakáty s K. H. Frankem. I tehdy se policisté věcí zabývali, loni v srpnu došli k závěru, že prodej takových věcí není protiprávní. 

„Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička, bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti,“ napsal tehdy v prohlášení pro iROZHLAS.cz mluvčí policie Jan Daněk.

Policie tak případ odložila. „V českém právním řádu není jakýmkoli způsobem kodifikován obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoli symbolů či osob,“ uvedli tehdy. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video