Tank Leopard na cvičení finské armády Arrow 22 (4. května 2022)

Tank Leopard na cvičení finské armády Arrow 22 (4. května 2022) | foto: AP

Německo daruje České republice 15 tanků Leopard, oznámil premiér Fiala

  • 379
Německo daruje České republice 15 tanků Leopard 2A4. Po jednání vlády to oznámil premiér. „Máme velkou radost, že se podařilo domluvit dar patnácti tanků Leopard s Německem,“ řekl Petr Fiala. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až 50 nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací.

Česko by je mohlo koupit v příštích letech. „Je to skvělá zpráva pro českou armádu i pro Českou republiku jako takovou,“ řekla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová.

„Tanky, které ČR dostane z Německa, budou bojeschopné,“ zdůraznila Černochová. Darované tanky by česká armáda podle ní mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Letos zároveň začne výcvik českých tankistů na německých strojích.

Dohoda s Německem: na stole jsou Leopardy, Pumy a raketomety MLRS

Darem Německo oceňuje to, jak intenzivně Česká republika podporuje vojenským materiálem Ukrajinu. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací i tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video