revizor, ilustrace

revizor, ilustrace | foto: Dan Materna, MF DNES

Nemáte jízdenku? Revizor vám zabaví mobil

  • 260
Radním v Ústí nad Labem už došla trpělivost s černými pasažéry v městské hromadné dopravě. Chtějí prosadit, aby revizoři mohli spolu s policií lidem bez jízdenky i bez peněz na pokutu zabavovat třeba mobily, hodinky nebo šperky. Jako první o tom informovaly Lidové noviny.

"Detailně jsme o tom nejednali, protože to nemá žádný legislativní podklad. Vše je pouze ve stadiu diskusí," upřesnil pro iDNES.cz mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Město se zatím domáhá náhrad za černou jízdu exekucemi a soudními příkazy. "Ale na neplatiče, většinou na lidi žijící na sociálních dávkách, nemáme páku. To chceme změnit," řekl Knotek Lidovým novinám.

Právnička Dagmar Hartmanová nedává nápadu velkou šanci. "Nedovedu si představit, že by toto bylo prosaditelné," sdělila iDNES.cz.  

"My platíme, a oni ne?"
Magistrát věří, že by jeho nápad byl spravedlivější než současný stav. "Snažíme se ke všem přistupovat stejně. Ale na ty na sociálních dávkách nemůžeme. To vyvolává negativní reakce u slušných lidí, kteří volají: proč my musíme platit, a oni ne? Je tu zvláštní atmosféra," podotkl Knotek.

Podnětem k úvahám o zpřísnění kontrol byl zátah na černé pasažéry v problematických částech města, který v Ústí nad Labem proběhl před týdnem. Kontroloři odhalili celkem 1 670 neplatičů.

"Byl to šok. V těchto částech města bydlí velký počet sociálně nepřizpůsobivých lidí. Proto jsme se na tyto části města zaměřili," dodal radní.

Nápad na nové pravomoci revizorů se zamlouvá i na radnicích jiných měst. "Byl by to velmi rychlý a efektivní způsob," řekl Lidovým novinám například primátor Liberce Jiří Kittner. Podle něho ale nebude lehké prosadit návrh, který znamená velký zásah do zákona.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video