(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

SÚKL varuje před falešnými potratovými pilulkami, mohou způsobit smrt

  • 12
Na českém internetu se objevily falešné potratové pilulky, které sice vypadají jako originály, nemusí ale obsahovat deklarované účinné látky. Ženám po nich může hrozit krvácení nebo nevolnost, v krajním případě také toxický šok nebo infarkt, varuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Na potratové pilulky vypadající na první pohled stejně jako originály a mající i vyražený znak světové farmaceutické firmy, upozornil Deník. Nemusí však obsahovat deklarované účinné látky nebo jejich správné množství.

„Jedná se o nabídky kombinace neregistrovaných léčivých přípravků deklarujících přítomnost látek mifepriston a misoprostol. Nabízené léčivé přípravky se pohybují mimo regulovanou distribuční síť, jejich zdroj je pochybný a nelze u nich zaručit správnou kvalitu, jakost a účinnost,“ uvedl SÚKL na svém webu. Podle ústavu jsou nabídky zpravidla ve slovenštině a cílí na ženy v Česku a na Slovensku.

Pilulky mohou způsobovat nežádoucí reakce, ženám hrozí například masivní krvácení, výrazné děložní stahy, úporné zvracení, nevolnost nebo infekce. Při nesprávném užití i smrt.

„V souvislosti s neschváleným způsobem ukončení těhotenství byly hlášeny smrtelné či život ohrožující případy toxického a septického šoku, infarktu myokardu a těžké hypotenze,“ varuje ústav. Lidé by si proto léčivé přípravky z internetu neměli nikdy pořizovat.

„Potratová pilulka je vždy vázaná jen na lékařský předpis a na podání lékařem. Žena by ji měla dostat ve zdravotnickém zařízení,“ cituje Deník předsedu České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka.

Potratové pilulky jsou v Česku stále populárnější. V roce 2016 lékaři provedli 14 tisíc miniinterupcí, přibližně 30 procent bylo touto formou. Potrat pomocí prášků je šetrnější, protože děložní dutina nepřijde do styku s chirurgickými nástroji, a také cenově příznivější. Ceny tabletek se pohybují od 500 do 5 000 korun podle typu a výrobce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video