Některé civilní kryty jsou legendami

Frýdek-Místek - Mnohé kryty, které mají ochránit obyvatele před možným válečným nebezpečím, dnes slouží jiným účelům. V některých jsou bary, kluby či žampionárny. V případě potřeby je však musí nájemníci do pár hodin vrátit a uvést do původního stavu. To se týká také například rockových klubů Stoun ve Frýdku-Místku a Nora v Kopřivnici.
Nejméně vybudovaných krytů má na svém území Bruntálsko. V pouhých sedmi krytech tam může najít úkryt jen asi šest set lidí. "Se zdejší oblastí nikdo nepočítal jako s válečným územím, stejně jako s Jesenickem, kde není stálý kryt ani jeden," řekl vedoucí oddělení krizového řízení hasičského záchranného sboru v Bruntále Petr Živura.

Některé kryty v kraji jsou zase jen legendami, jako údajný obří kryt pro představitele bývalého režimu pod památníkem v Hrabyni. "Legenda vznikla při stavbě podzemního kina. Možná by se do něj lidi z obce vešli, ale před antraxem by je neochránil," řekla ředitelka památníku Jana Horáková.

Fikcí je také nemocnice ve velkém krytu pod dominantním domem na Havlíčkově náměstí v Ostravě-Porubě. V případě války si však mohou gratulovat obyvatelé porubského unikátního sídliště ve stylu socialistického realismu. Stavbaři pod mnoha domy vyhloubili v padesátých letech kryty pro případ napadení "imperialisty".

"Je to pravda, ač někde nejsou tyto kryty dostavěné. Ale vejdou se do nich jen obyvatelé domů. Nejsou větší než sklep," řekla Iveta Kaňoková z porubského obvodního úřadu. Obyvatelé Beskyd také nemají možnost se v žádném krytu schovat. Pod jednou z třineckých nemocnic však může fungovat podzemní nemocnice.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video