Státní zastupitelství by nemělo být součástí výkonné moci, řekl Pavel Zeman

  • 41
Vynětí státního zastupitelství z pravomoci moci výkonné by podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nejlépe garantovalo nezávislost státních zástupců na vůli politiků a vlády. Zeman to řekl v Senátu po schůzce se senátory z ústavně-právního výboru, které se účastnila také pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Navrhoval jsem změnu Ústavy týkající se postavení státního zastupitelství. Vyjmout ho z té hlavy týkající se moci výkonné a dát ho do samostatné hlavy Ústavy. Nevím, jestli k tomu bude politická vůle v současné době. Nicméně bavíme-li se o nezávislosti státního zastupitelství, tak je to přesně tento krok, který by nezávislost státního zastupitelství garantoval,“ řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Návrh nejvyššího žalobce podpořil senátor za ČSSD, předseda ústavně-právního výboru a bývalý žalobce Miroslav Antl, kterému se nelíbí, že je státní zastupitelství mezi výkonnými složkami. „Státní zastupitelství by mělo mít svoje nezávislé postavení v ústavě,“ řekl Antl.

Senátoři jednali ve středu s nejvyšším státním zástupcem Zemanem a vrchní pražsko státní zástupkyní Bradáčovou o novele, která by zpřesnila podmínky pro odvolávání vedoucích žalobců. Skupina senátorů předlohu po výměně ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou.

Proti Benešové začali hned demonstrovat odpůrci premiéra Andreje Babiše, protože by podle nich Benešová mohla odvolat nejvyššího státního zástupce. Demonstrace neustaly, ani když ministryně opakovaně řekla, že se nic takového nechystá udělat.

Senát návrh v prvním čtení podpořil v polovině června, ve středu se jím začal zabývat ústavně-právní výbor, přičemž dosavadní vedoucí státní zástupci by podle nich neměli být odvoláni dva až tři roky po chystané změně pravidel. .

Stejnou novelu v tomto sněmovním volebním období předložili už podruhé poslanci TOP 09 a STAN. První návrh dolní komora zamítla už v úvodním kole loni v dubnu. Svou úpravu připravilo ministerstvo spravedlnosti. Mění proces jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, což už by v případě nejvyššího státního zástupce nemohla udělat vláda, a stanoví délku jejich funkčního období na sedm let. Vlastní podobu novely připravili i opoziční poslanci Pirátů, ODS a lidovců.

Zatímco opoziční poslanci chtějí, aby změna začala platit co nejdříve, Benešová navrhla platnost od roku 2022. Později připustila, že změna může začít platit i dříve.

Antl i Zeman odmítli návrh Benešové, aby vedoucí státní zástupce vybírala pětičlenná komise, do níž by ministryně jmenovala tři členy. „Pokud by v té výběrové komisi mělo mít ministerstvo z pěti dva plus soudce zřejmě na přání ministerstva spravedlnosti, v tu chvíli je to 3:2,“ uvedl Antl.

Doporučil stejně jako Pavel Zeman zachovat stávající proces nominací, kdy kandidáty předkládají sami vedoucí žalobci. „Ponechme to rozložení sil tak, jak by mělo být. To znamená, státní zástupce navrhuje svého kandidáta a ministr spravedlnosti jmenuje, nebo nejmenuje. Jakákoliv ingerence ministra do té předcházející fáze je podle mého názoru špatná,“ uvedl Pavel Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video