Soudkyně Helena Králová při příchodu do soudní síně Obvodního soudu pro Prahu...

Soudkyně Helena Králová při příchodu do soudní síně Obvodního soudu pro Prahu 1. (17. října 2017) | foto: Vít Šimánek, ČTK

Kárný senát soudkyni Královou neodvolal, ale dočasně jí snížil plat

  • 50
Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil Heleně Králové z Obvodního soudu pro Prahu 1 plat o patnáct procent na jeden rok. Návrhu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) na odvolání Králové z funkce senát nevyhověl. Většinu výtek totiž nepokládal za důvodnou.

Soudce Karel Šimka v 15:30 začal rozhodnutí odůvodňovat. Králová čelí ještě jedné kárné žalobě, kterou podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra a Nejvyšší správní soud ji bude teprve řešit. Ministr Královou koncem minulého roku dočasně zprostil funkce soudce. Zda se po dnešku do práce vrátí, zatím u soudu jasně nezaznělo.

Kárný senát při projednávání Pelikánovy kárné žaloby detailně prošel pět případů, kde Králová údajně vícekrát nerespektovala pokyny odvolacího soudu. Zástupci ministerstva spravedlnosti trvali na odejmutí taláru. Obhájci Králové před kárným senátem uznali, že některá svá rozhodnutí mohla lépe odůvodnit. Jinak ale kárné řízení vnímali jako tlak na „neposlušnou“ soudkyni a  navrhovali zproštění.

Připravujeme podrobnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video