Předpovědní mapa teplot pro Českou republiku. (10. července 2020, 18:00) | foto: ČHMÚ

Je tu nejteplejší den roku, bude až 33 stupňů. Odpoledne přijdou bouřky

  • 178
Až na 33 stupňů může dnes vystoupat rtuť teploměrů, bude totiž vrcholit příliv teplého vzduchu. Půjde tak o dosud jeden z nejteplejších dnů v roce. Meteorologové ale zároveň varují před intenzivními bouřkami, které do Česka přijdou odpoledne společně se studenou frontou.

„V pátek přes naše území bude přecházet studená fronta, před ní k nám ještě bude vrcholit příliv teplého vzduchu,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teploty se tak přes den budou pohybovat mezi 29 až 33 stupni. „Na západě bude kolem 28 stupňů,“ upřesnili meteorologové pro iDNES.cz.

Více na Počasí iDNES.cz

S tropickými teplotami mají počítat zejména lidé v Praze a Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Před vysokými teplotami vydal ČHMÚ výstrahu. Varuje hlavně před nebezpečím přehřátí a dehydratací.

Příliv studené fronty o víkendu nicméně bude znamenat citelné ochlazení. „Přijde ochlazení o víc než 10 stupňů,“ dodali meteorologové na Twitteru s tím, že teploty potom dosáhnou hodnot kolem 18 stupňů.

Varování přichází i před pátečními intenzivními odpoledními bouřkami.

„V pátek později odpoledne se mohou vyskytnout intenzivní bouřky s kroupami a nárazy větru,“ upozorňují meteorologové. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu, přidají se i kroupy.

V noci na sobotu budou bouřky přecházet do trvalejších srážek, které mohou být během soboty hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji i vydatné.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků,“ upřesnili meteorologové ve výstraze pro Středočeský a Jihočeský kraj. V Pardubickém a Moravskoslezském kraji navíc platí od sobotního rána povodňová bdělost. Lidé by se proto měli vyvarovat pohybu v korytech toků. 

Aktuální počasí v Praze sledujte v přímém přenosu iDNES.tv:

10. ledna 2019

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video