Anketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - Olomouc

Anketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - Olomouc | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Nejhezčí vánoční strom má Olomouc, rozhodli čtenáři v anketě

  • 39
Centra měst vždy v době adventu zdobí vánoční stromy. Redakce iDNES.cz připravila čtenářskou anketu, v níž jste měli možnost dát svůj hlas stromku, který je podle vás v Česku nejhezčí. Vítězem se stal smrk, který stojí v historickém centru Olomouce.

Fotografové MF DNES nafotili vánoční stromky ve všech 13 krajských městech. Výjimkou jsou střední Čechy, které reprezentoval strom v Rakovníku.

Výsledky ankety o nejkrásnější vánoční strom

výsledky ankety o nejhezčí strom

Čtenáři vybírali nejkrásnější vánoční stromek v Česku

Na druhém místě skončil brněnský smrk. Třetí místo obsadil Hradec Králové. Největší boj se odehrál mezi Brnem a Olomoucí, kdy měl určitou dobu více hlasů brněnský, občas olomoucký strom. Z celkového počtu 2 670 hlasů dostal olomoucký smrk celkem 716 hlasů, brněnský 634.

Anketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - BrnoAnketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - Hradec Králové

V Praze stojí každoročně několik vánočních stromků, do ankety vybrala redakce iDNES.cz strom ze Staroměstského náměstí, který čtenáři zvolili nejhezčím stromem v Praze. Ještě v listopadu stál v Krkonoších na břehu Labe, od první adventní soboty zdobí Prahu. - na vánoční stromy v Praze se podívejte zde

V anketě ale získal od čtenářů 305 hlasů, což stačilo pouze na bramborovou medaili.  

V Brně posílá vánoční strom smsky

Zajímavostí vánočního stromu v Brně je, že dokáže odesílat SMS zprávy, které zájemce informují o osvětlení jednotlivých větví i o aktuální teplotě. Novinkou jsou snow fally, čili animační trubice, které připomínají padání sněhu. - více o brněnském vánočním stromku, který odesílá SMS, čtěte zde

Pro Olomouc se zase vždy vánoční strom dovážel z polesí v okolí Huzové na Bruntálsku. Přístup k vytipovaným stromům byl však kvůli těžkému a blátivému terénu i s těžkou technikou obtížný, proto se letos radnice rozhodla, že nechá strom vybrat obyvateli ve městě.

Z desítky návrhů pak odborníci zvolili jako vánoční strom smrk u olomouckého gymnázia Čajkovského, který by se stejně musel v brzké době pokácet.

Anketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - LiberecAnketa o nejkrásnější vánoční strom v republice - Praha

Stromy se ve městech rozsvěcejí zpravidla o první adventní neděli. Například plzeňské náměstí Republiky zdobí od 28. listopadu smrk stříbrný.

Z rozsvěcení se v Plzni stala v minulosti masová zábava, když bývaly její součástí koncerty hudebních skupin a ohňostroj. Loni se ale radnice rozhodla od hlučné zábavy ustoupit. Letos tak zazněla při rozsvěcení stromu nejslavnější vánoční píseň na světě - Tichá noc.

Vánočním smrkem se může letos pochlubit i Liberec, České Budějovice či Ostrava. V moravskoslezské metropoli ho zdobí nejen klasické vánoční ozdoby a světýlka, ale také sama příroda. Na větvích stromu se totiž uchovaly šišky polité pryskyřicí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video