Hradní kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a poradce Martin Nejedlý přicházejí do...

Hradní kancléř Vratislav Mynář (vlevo) a poradce Martin Nejedlý přicházejí do volebního štábu Miloše Zemana v Praze. (27. ledna 2018) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Zemanův poradce ignoruje karanténu. Po návratu z Číny šel do restaurace

  • 828
Prezidentův poradce Martin Nejedlý nedávno navštívil Čínu a po návratu by podle hygieniků měl zůstat kvůli možné nákaze koronavirem v karanténě. Nejedlý přesto podle svědků doporučení nedbal a vydal se v neděli do restaurace na pražské Letné.

O jeho návštěvě informovalo Aktuálně.cz. Nejedlého poznali jiní hosté. Údajně seděl u stolu s rusky mluvící ženou a choval se jako běžný host podniku.

Nejedlý však všechno popírá. „Nevím, nepamatuji se na to, že bych v takovém podniku byl,“ řekl.

Podle doporučení epidemiologů by měli všichni, kdo se vrátí z rizikové oblasti, podstoupit dobrovolně čtrnáctidenní karanténu.

Nejedlý se do Číny vypravil spolu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem a předsedou představenstva fotbalové Slavie Jaroslavem Tvrdíkem. V Číně se setkali s vicepremiérem vlády Chu Čchun-chuem a předali mu darovací listinu týkající se humanitární pomoci.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček po jejich návratu uvedl, že všichni podstoupili test na nákazu koronavirem s negativním výsledkem.

Tvrdík i Mynář jsou v izolaci

Podle expertů to ovšem nemusí znamenat, že se nákaze vyhnuli. Nemoc má až čtrnáctidenní inkubační dobu. Na sociální síti na to upozornil mimo jiné Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví olomoucké univerzity.

Ten Ovčáčkovi vzkázal, že test takto brzy po možné nákaze může být falešně negativní a měl by se z odstupem času zopakovat. „Když jde o ochranu zdraví populace, měla by základní pravidla platit pro každého,“ dodal.

Na to mu Tvrdík odpověděl, že on se těmito doporučeními řídí a v izolaci zůstane až do 12. března, kdy absolvuje další test na přítomnost viru. „Jsem izolován sám, nejsem v kontaktu s nikým jiným, ani s rodinou,“ napsal.

V izolaci je podle Blesk.cz také kancléř Mynář. Potvrdila to jeho manželka, která však nechtěla sdělit žádné bližší podrobnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video