Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hromadná nehoda zastavila dálnici D6 na osm hodin. Vyžádala si 40 zraněných

  21:11aktualizováno  20. prosince 6:34
Čtrnáct vozidel havarovalo v pondělí při sérii nehod na dálnici D6, nejvážnější byla u Lubence na 77. kilometru, zranění utrpělo 40 lidí. Na vině je ledovka, která vznikla v důsledku mrznoucích srážek. Policie musela uzavřít směr na Karlovy Vary i na Prahu. Dálnice byla neprůjezdná téměř osm hodin.

Silničáři provoz u Lubence na 77. kilometru obnovili v úterý po 1:30. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic. V místě ale stále hrozí náledí, řidiči proto musí být opatrní.

Policie dálnici uzavřela v obou směrech v pondělí před 18:00. Mluvčí policie Ilona Gazdošová řekla, že se v místě srazilo 14 vozidel, mezi nimi dva autobusy a dvě nákladní auta. Nehody se staly na tříkilometrovém úseku. Zasahovali u nich záchranáři ze čtyř krajů. Dva zraněné transportoval do nemocnice vrtulník.

V pondělí si nehody na D6 vyžádaly okolo 40 zraněných, potvrdil Prokop Voleník, tiskový mluvčí zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. Asi pět lidí utrpělo vážná zranění.

„Dvě osoby s vážným zraněním transportoval vrtulník,“ řekl Voleník. Dodal, že z Ústeckého kraje se stala jedna velká ledovka. Do 17:00 vyráželi záchranáři k 50 lidem, kteří se zranili po pádu na kluzkém chodníku.

Uzavřená byla kvůli nehodě i silnice I/62 mezi Děčínem a Ústím nad Labem. Také tam se srazilo několik aut a jedno nákladní vozidlo. Tři lidé utrpěli lehká zranění, informovali mluvčí policie Ilona Gazdošová a mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Záchranáři poprosili o trpělivost a opatrnost. „Apelujeme na obyvatele Ústeckého kraje, aby v případě, že nikam akutně nemusí, nevycházeli ani nevyjížděli na zledovatělé komunikace. V případě volání na tísňovou linku prosíme, aby lidé volali pouze v naléhavých případech bezprostředního ohrožení života. Naše dojezdové časy jsou nyní trochu delší, těch zranění je opravdu hodně,“ řekl iDNES.cz mluvčí ústeckých záchranářů Voleník.

Po mrazech přijde déšť. Meteorologové varují před námrazou a náledím

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli během odpoledne k 13 dopravním nehodám, při kterých bylo zraněno devět lidí. Při příjezdu poskytovali pomoc zraněným osobám a prováděli další činnosti potřebné k likvidaci události, uvedli na Twitteru Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

„Hasiči při příjezdu zajistí místo nehody, poskytují pomoc zraněným osobám, provádějí protipožární opatření, úklid vozovky a další činnosti potřebné k likvidaci události,“ řekl mluvčí krajského hasičského sboru Milan Tabi. Policie podle Gazdošové vyjela také k několika desítkám nehod. Havárie jsou hlášené ve všech okresech v regionu.

V Středočeském kraji se tvořila ledovka, ale byly evidovány spíše menší havárie, jako například sjetí do příkopu. „Aktuálně ve Středočeském kraji řešíme 12 dopravních nehod. Celkem 5 na úseku okresů Beroun, Kladno a Rakovník,“ uvedla Barbora Schneeweissová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Záchranáři vyjížděli jak k dopravním nehodám, tak ke zraněním způsobených pádem na kluzkých chodnících. Lidé utrpěli zlomeniny, pohmožděniny i úrazy hlavy, uvedl Voleník. Podobných výjezdů bylo zhruba 60.

Komplikace na silnicích i železnicích

Podle policejního webu se srazila auta i v Děčíně. Na dálnici D8 na 84. kilometru směrem na Německo narazilo auto do svodidel. Další dvě vozidla se srazila u Baumaxu v Ústí nad Labem, nehoda se stala u Korozluk na Mostecku.

Další nehody byly hlášené na Děčínsku, Litoměřicku i Mostecku. Šlo o srážky vozidel nebo o nárazy aut do překážek. „Kuriózní nehoda se stala v Dolní Poustevně na Děčínsku. Tam je uzavřená komunikace po nehodě sypače, který se převrátil do škarpy. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění,“ uvedla Gazdošová. Vůz vyprošťovala těžká technika.

Ledovka komplikuje dopravu. Kvůli počasí nevyjela řada vlaků ani autobusů

Bez zranění byly i kolize ve Štětí a u Velemína na Litoměřicku. U obce Jílové na Děčínsku se tvořily sněhové jazyky. Místo bylo průjezdné se zvýšenou opatrností. Kluzké byli také chodníky, několik sanitek přijelo do centra Ústí nad Labem.

Problémy nastaly také na železnici. Rychlík číslo 615 uvázl na trati mezi Litvínovem a Oldřichovem kvůli námraze. Na místo přijel náhradní vůz, ostatní spoje událost nepoznamenala.

Výstraha meteorologů

Meteorologové vydali varování před mrznoucím deštěm pro celé severozápadní Čechy. Déšť souvisí s teplou frontou, která se nad Česko dostává od jihozápadu. V dalších dnech se má výrazně oteplit.

Kvůli ledovce a silnému mrazu také meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí pro Ústecký kraj a části Karlovarského a Libereckého kraje. Platí do pondělní půlnoci.

O stupeň nižší výstraha před ledovkou platila ve stejnou dobu i v ostatních regionech Čech. Silný vítr s nárazy do 70 kilometrů za hodinu měl být na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a na Frýdlantsku, mohl by vytvářet sněhové jazyky, silnou námrazu a lámat stromy.

S večerem a zesílením provozu byla nejkritičtější situace s ledovkou hlavně na severozápadě Čech a v Ústeckém kraji. Na řadě míst se bouralo a chodníky jsou pokryty souvislou vrstvou ledu - na Chebsku tlustého i přes 5 mm. Lokálně stále prší. Buďte mimořádně opatrní,“ uvádí na Twitteru Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...