Nechtěl bych být 'první dámou'

  • 2
Se zaujetím sledoval Milan David přímý přenos z prezidentské volby. Jeho žena, Jaroslava Moserová bojovala o prezidentské křeslo. Je čtrnáct hodin odpoledne a bývalý advokát Milan David, se usazuje v křesle před televizí. Za okamžik už bude jasné, kdo ze tří kandidátů v prvním kole propadl, a komu se šance na nejvyšší úřad v zemi zvýšily.

Na dnešek si vzal v práci volno. I když je už nějakou dobu v důchodu, pracuje v České advokátní komoře. "Teď už to bude," říká a odkládá na stolek dálkové ovládání.

Ráno prý ženě popřál, aby zlomila vaz a uvařil jí černou kávu. "To dělám každý den. Ona nic jiného po ránu ani nejí. Je hrozně hubená," prozrazuje dlouholetý přítel Otakara Motejla na svou manželku.

Kdyby se však jeho choť skutečně stala prezidentkou, moc šťastný by z toho nebyl. "Já bych se z toho subjektivně netěšil, je to život ve zlaté kleci, a to by se mi nelíbilo. Jsme oba už i v pokročilém věku a zdá se mi, že by to bylo nad naše síly," vysvětluje Milan David.

V něčem by ho však její vítězství jistě potěšilo. Moserová se totiž nechala slyšet, že pokud se dostane na Hrad, končí s kouřením. "No to by stálo za to, aby se stala prezidentkou! To bych bral. To by bylo skvělé a potřeba," říká. Zároveň by však své ženě úspěch přál. "Nejvíce se jí však v životě povedlo to, že se za mě provdala," vtipkuje.

V případě vítězství své ženy by se Milan David stal "první dámou". "No co, dělal bych to, co jsem dělal. Vůbec nic by se pro mě nezměnilo," usmívá se. Kdyby prý v Praze bylo opět zasedání NATO, s vymýšlením programu pro manželky hlav jiných států by se nezabýval. "Já bych to určitě nezařizoval. Jistě by se našla nějaká dáma, která by se toho ujala," kroutí hlavou.

Televizní přenos sleduje téměř bez dechu. Na obrazovce se na moment objeví tvář manželky. Politička možná netuší, že ona i její muž mají stejný výraz: zvědavý a nervózní.

Když předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek potvrzuje, že se Moserová s Klausem utkají v druhém kole, Milan David se tváří velmi překvapeně. "Je neuvěřitelné, že se najednou ocitla ve Španělském sále při volbě prezidenta," komentuje úspěch své choti. Třiasedmdesátiletá senátorka si totiž začala podpisy pod svojí kandidaturu shánět teprve v pondělí.

Jak sám říká, za nejpravděpodobnější variantu považoval prezidentský souboj Zeman - Klaus. Je však rád, že jeho žena "nešla s kůží na trh zbytečně." Davidovi se moc nelíbí, že Miloš Zeman po prvním kole tajně opustil Hrad. "To se mi nezdá zrovna vhodné. Porážka se má přijímat se ctí. Když někdo prohraje, tak nemá z toho boje utíkat."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video