Premiér Petr Nečas věří, že se s rebely z vlastní strany nakonec na schválení protideficitního balíčku dohodne.

Premiér Petr Nečas věří, že se s rebely z vlastní strany nakonec na schválení protideficitního balíčku dohodne. | foto: Petr Topič, MAFRA

S rebely se dohodnu, věří Nečas. Pád vlády by ho přesto nepřekvapil

  • 516
Premiér Petr Nečas čelí vzpouře šestice poslanců ODS. Lidé kolem Petra Tluchoře v týdnu odmítli podpořit zvýšení daní, s nímž Nečas spojuje další existenci své vlády. "Nejvíc mě mrzí bezohlednost, s níž poškozují volební kampaň ODS," řekl v pátek premiér MF DNES. Věří však, že se dohodnou.

"Nemyslím si, že se mi pánové Tluchoř, Fuksa či Šnajdr takto mstí za to, že jsem je odstavil z jejich funkcí. Vidím to nešťastně především proto, že krok těchto kolegů v podstatě maže kampaň ODS pro říjnové krajské a senátní volby," řekl Nečas v rozhovoru pro MF DNES.

Rozhovor s Petrem NečasemČtěte v sobotu, 8. září

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Od problémů a různých kauz sociální demokracie a TOP 09 se podle něj pozornost upřela dovnitř ODS. "To volební kampani nejenže nesvědčí, to ji přímo poškozuje. A to je věc, která mě na kroku těchto mých šesti kolegů mrzí nejvíc: jistá míra bezohlednosti, s níž kašlou na svých sedm set kolegů, kteří kandidují do krajů a do Senátu," prohlásil.

Petr Nečas věří, že rebelové odmítají vládní balíček opravdu z důvodů, které prezentují na veřejnosti. "Pokud je tomu tak, tak si troufám říci – když nám půjde o ODS – že se poměrně rychle, slušně a solidně dohodneme," domnívá se.

Na druhou stranu dal najevo, že by ho pád vlády vlastně nepřekvapil. Schválení protideficitního balíčku totiž spojil s důvěrou vlády. "Od počátku při různých vládních sporech kabinet tu situaci vždy zvládl a pokračoval dál. Je ale skutečností, že s výjimkou prvního volebního období 1992 až 1996 vždy ODS podrazila své premiéry. Což byl příklad druhé Klausovy vlády i druhé Topolánkovy," přiznal.

Konstatoval, že to vždy udělali lidé z vlastních řad. "V prvním případě Zieleniecové, Pilipové a Rumlové, v druhém případě Tlustí, Ranincové a Schwippelové. Doufejme, že se ODS z tohoto sebezničujícího algoritmu vymaní," uvedl premiér.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video