Karel Březina v Show Jana Krause

Karel Březina v Show Jana Krause | foto: TV Prima

NÁZOR: „Mladej poskok“ od Šloufa jako symbol nové pražské vlády?

  • 87
To, co jste udělali na té pražské radnici, je prasárna. Já to tak prostě vidím. Slova moderátora Jana Krause pronesená v jeho páteční show jistě zarazila nejen Krausova hosta, člena sociální demokracie Karla Březinu, ale i diváky u televizí. Slýchat podobné expresivní komentáře od moderátorů nebývá zvykem.

Kraus dal drsně najevo svůj postoj k rodící se pražské koalici mezi ODS a ČSSD: je to podvod na voličích, kteří většinou hlasů podpořili pravici, vítěz voleb je odstaven a tak dále. To jsou hlavní argumenty nejen Jana Krause, ale i dalších sedmnácti tisíc lidí, kteří podepsali protest proti nové koalici a zítra ráno přijdou demonstrovat před pražský magistrát.

Jejich argumentům se dá docela rozumět, i když osobně vidím hlavní problém v něčem jiném než ve spojení ODS a ČSSD. Po odvysílání Krausovy televizní show mi jako důvod hodný demonstrace připadá angažmá osoby jménem Karel Březina do funkce prvního náměstka pražského primátora.

Kdo sleduje jeho letitou politickou dráhu a kdo viděl jeho páteční vystoupení u Krause, nutně nabyl dojmu, že vlády nad Prahou se ujímá hochštapler, který vůbec nezapadá do avizovaného stylu "teď to budeme dělat jinak". Proč?

V televizi se mimo jiné pochlubil svými třemi dcerami se třemi matkami. Ano, je to soukromá věc. Nicméně problém je v tom, že Březina spoléhá na naši hromadnou ztrátu paměti: dnes bez mrknutí oka mluví o něčem, co v dobách svého ministrování ve vládě Miloše Zemana urputně zapíral.

I tyto noviny o tom tehdy nejednou psaly: ministr bez portfeje se oženil se spisovatelkou Barbarou Nesvadbovou a přitom čekal dítě se Zemanovou sekretářkou. Došlo mu však, že taková promiskuita jej zrovna v Zemanových očích (ani v očích voličů) šlechtit nebude, a tak sekretářku nutil zapírat - sliboval jí peníze, auto, garsonku...

"Karel má od Markéty napsaný papír, že není otcem jejího dítěte. Sám nám ho ukazoval," říkal jeden z jeho stranických kolegů. Tak moc se tenkrát Březina bál o svou politickou kariéru.

Pracně ji budoval už od poloviny 90. let, kdy se spřátelil s Miroslavem Šloufem, což byl ten správný výtah nahoru. Nejdřív z něj Šlouf udělal ředitele Zemanova sekretariátu, později se vyšvihl do funkce vedoucího Úřadu vlády.

Bylo to v dobách, kdy tam za šéfporadcem Šloufem chodíval pro informace kmotr podsvětí František Mrázek. A jak víme z dochovaných policejních odposlechů, ten Březinu tituloval jako mladého poskoka, který se brzy stane nástupcem ministra Bašty. A stal se. Mrázek se nepletl...

Zatímco všichni političtí dinosauři té doby postupně mizí v propadlišti dějin, Karel Březina se opět škrábe nahoru.

Paradoxní je, že má být druhým mužem novopečené pražské koalice, kterou sama ODS staví na dosud spíš neznámých, tudíž neposkvrněných nováčcích. A ČSSD do ní povolala svou skvrnu z minula. Ne, nová vláda nad Prahou vážně nezačala dobře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video