Neparlamentní strana ČSNS 2005 udělala krok, jímž chce Jiřího Paroubka vtáhnout do své strany, vyloučila dosavadního předseda Karla Janka

Neparlamentní strana ČSNS 2005 udělala krok, jímž chce Jiřího Paroubka vtáhnout do své strany, vyloučila dosavadního předseda Karla Janka | foto: Petr Topič, MAFRA

Národní socialisté vyloučili předsedu, aby směli do Paroubkova objetí

  • 974
Neparlamentní strana ČSNS 2005 se zbavila předsedy Karla Janka a vyloučila ho ze strany, aby mohla úzce spolupracovat s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem. Ten odešel z ČSSD a zakládá novou stranu. "Jsem rád, že odplevelili svou stranu od této podivné osoby," řekl Paroubek a souhlasí se spojením stran.

Janko měl výhrady k tomu, že by se pod Paroubkovým vedením národní socialisté příliš podobali sociálním demokratům. "Bezesporu poznají to, před čím jsem je varoval," reagoval na své vyloučení z ČSNS 2005 Janko.

K Paroubkovým slovům, že se národní socialisté Jankovým vyloučením "odplevelili", dosavadní lídr strany řekl: "Čert to vem." Bude ještě chvíli zvažovat, zda se má nějak bránit, i když už mu prý jedna kolegyně poradila, že nemá cenu dohadovat se s pitomci.

Ustavující sjezd Paroubkovy strany bude 26. listopadu

Paroubek v sobotu oznámil, že žádost o registraci nové strany Národní socialisté - levice 21. století dá příští týden a ustavující sjezd podle něj bude 26. listopadu. Spolu s ním je v přípravném výboru i poslanec Jiří Šlégr.

Předcházelo tomu rozhodnutí vedení ČSNS 2005, že vyloučí předsedu Karla Janka. "Poměrem hlasů 15 ku 9 bylo panu Jankovi zrušeno členství ve straně. Znamená to, že vedení ČSNS 2005 je pro pokračování dalších jednání s Jiřím Paroubkem," sdělil iDNES.cz mluvčí Jiří Pondělíček.

"Budu jednat o integraci," prohlásil pak bývalý premiér a předseda ČSSD Paroubek.

Odchod ze sociální demokracie oznámil v pátek, spolu s dalším poslancem ČSSD Šlégrem a bývalým lídrem krajské ústecké organizace Petrem Bendou..

Mluvčí ČSNS 2005, která tvrdí, že navazuje na tradici národních socialistů z doby první republiky a před únorem 1948, o možném spojení s Paroubkovou stranou řekl, že se o tom bude jednat. Už teď se přitom počítá s tím, že sídlem Paroubkovy nové strany bude vila na Praze 5, kde jednali národní socialisté o vyhazovu svého dosavadního předsedy Janka.

Paroubek chce do své nové strany získat také poslance Jaroslava Škárku vyloučeného z Věcí veřejných. Má ambici výrazně uspět příští rok v krajských volbách v Ústeckém kraji a v roce 2014 se s novou politickou stranou pokusit proniknout i do Sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video