Omylem zadržení Izraelci si nestěžovali, hájí policie zásah v hotelu

  • 62
Po dubnovém napadení číšníka v centru Prahy vtrhla skupina policejních těžkooděnců do hotelu Astoria a zadržela pětici podezřelých. Záhy se však ukázalo, že místo agresorů z Nizozemska skončila v poutech pětice turistů z Izraele. Policie nyní zveřejnila závěr kontroly, podle nějž byl zásah v pořádku.

„Zároveň bylo po linii kontrolních orgánů pražské policie shledáno, že při zásahu proti cizincům na hotelu nikdo nepochybil,“ informoval o výsledku šetření mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Policie na samotném začátku nemohla tušit, že tip, který dostala, bude mylný. „Na jednom z hotelů zadrželi skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli,“ stojí ve zprávě. 

Zadrženým mužům se policisté omluvili a situaci jim vysvětlili. Podle Daňka si turisté po omluvě s policisty podali ruce. Policisté jim podle něj také nabídli, že mohou na jednání policie podat stížnost. „To ještě na místě odmítli. Do současné doby nedisponujeme žádnou informací, že by stížnost podali,“ uvedl Daněk. 

Server Aktuálně.cz nicméně dříve napsal, že si Izraelci stěžovat budou a že hledají advokáta, který by je v Česku zastupoval. Měli se dožadovat prohlášení, že jejich osobní údaje nebyly po události zaznamenány v registru trestů, oficiálního vysvětlení zásahu a písemné omluvy.

Incident, kvůli kterému byla omylem pětice Izraelců zadržena, se stal před restaurací v pražské Vladislavově ulici. Skupina mužů zde napadla číšníka po tom, co je upozornil na zákaz konzumace vlastního alkoholu (více v článku VIDEO: Číšník káral cizince kvůli vlastnímu alkoholu, zbili ho do bezvědomí). Zasypali jej ranami a pak i kopanci, zatímco ležel na zemi.

Napadení číšníka v centru Prahy:

Skutečné pachatele útoku policie zadržela až na pražském letišti Václava Havla. Jednalo se o sedm turistů z Nizozemska (více v článku Policisté na letišti zadrželi cizince). Soud pak třem z nich udělil podmíněné tresty za výtržnictví a na pět let je vyhostil z ČR. Dva hlavní aktéry poslal do vazby (více v článku Dva Nizozemci ve vazbě, tři soud vyhostil).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video