ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

V sobotu přibylo 2 198 nových případů covidu, počet hospitalizovaných klesá

  • 245
V sobotu přibylo v Česku 2 198 potvrzených případů covidu, v mezitýdenním srovnání o 40 víc. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo na 0,9. V nemocnicích je podle ministerstva zdravotnictví nejméně pacientů s covidem od 27. prosince.

V sobotu bylo hospitalizovaných 5 271 lidí, z toho 1 220 bylo ve vážném stavu.

Zjednodušené reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy stouplo z 0,76 na 0,9, vyšší bylo naposledy 18. března. Jestliže je vyšší než jedna, šíření nemoci zrychluje, pokud nižší, epidemie zpomaluje. 

Zdravotníci v sobotu aplikovali 27 979 dávek vakcíny proti covidu, nejvíc od začátku očkování o víkendovém dni. Celkem lidé dostali již 2 068 878 dávek.

V Česku o půlnoci na pondělí po půl roce končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Změna s sebou přináší konec zákazu cestování mezi okresy nebo nočního vycházení. Zároveň se do škol vrací žáci prvního stupně a do školek předškoláci. 

Řada opatření ale zůstává i nadále kvůli stále vážné epidemické situaci platná včetně uzavřených restaurací a většiny obchodů nebo nošení ochrany dýchacích cest. 

Původně se mělo od pondělí moci setkávat venku až 20 lidí a uvnitř až deset. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale mimořádné opatření svého předchůdce Jana Blatného zpřísnil, a tak nadále bude platit, že se venku i uvnitř budou moci potkat maximálně dva lidé. Arenberger v sobotu oznámil, že to v pondělí navrhne vládě.

„Snažíme se zejména o to, abychom udrželi děti ve školkách a školách. Při rozvolňování musíme postupovat uvážlivě a nesmíme udělat stejnou chybu jako v minulosti. Věřím, že všichni včetně sportovců toto nezbytné oddálení plánovaných aktivit přijmou s pochopením,“ napsal Arenberger v sobotu v podvečer na Twitter.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video