Tramvajové zvonění se na letenskou tepnu vrátí příští rok v září. Ilustrační foto

Tramvajové zvonění se na letenskou tepnu vrátí příští rok v září. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Náhradní tramvajová trať na Letné nebude, projektanti udělali chybu

  • 15
Pražský primátor zásadně otočil v pohledu na stavbu náhradní tramvajové trati na Letné. Co se před třemi měsíci zdálo nezbytné, je nyní nesmyslné a Pavel Bém se prý na projektanty velmi zlobí. Jejich původní projekt označil za špatný. Podle nového se tam tramvaje vrátí o rok dříve.

V Praze na Letné už několik týdnů vzniká nový tunel Blanka, který má zajistit podstatně lepší průjezd metropolí. Kvůli tomu se v květnu zastavil provoz tramvají v důležité ulici Milady Horákové. Původně je měly nahradit pouze autobusy, což kritici odmítali jako nedostačující.

Krizový štáb města proto rozhodl, že v letenském parku podél staveniště Dopravní podnik vybuduje provizorní trať odhadem za sto milionů korun. Nyní z toho ale náhle sešlo. - čtěte Tramvaje pojedou přes Letnou po provizorní trati

"Pan primátor si zřejmě uvědomil, že to bylo něčí ukvapené rozhodnutí, které hraničilo s ignorancí. Jsem rád, že trať nakonec nevznikne," řekl iDNES.cz zastupitel sedmé městské části Ondřej Mirovský (SZ), člen komise pro životní prostředí.

Podle něj náhradní autobusy naprosto situaci zvládaly a za částku, kterou město plánovalo vydat za stavbu několik desítek metrů dlouhého provizoria, by měli úředníci magistrátu nakoupit ekologické vozy.

Tramvaje se vrátí o rok dříve
"Původní harmonogram výstavby komplexu Blanka byl z tohoto pohledu špatný. Byl výhodnější pro stavbaře než pro lidí, kteří přes Letnou musí jezdit," zdůvodnil primátor novinářům názorový veletoč "nejdůležitějšího rozhodnutí u tohoto projektu", jak o něm sám v květnu mluvil.

Díky tomu se výrazně zkrátí výluka tramvají a kolem fotbalového stadionu znovu začnou jezdit už za dvanáct měsíců, což představuje změnu oproti původnímu plánu, který zmiňoval rok 2010.

"Přiznávám, že jsem byl tentokrát na investora, projektanty, dodavatele a magistrátní úředníky tak nepříjemný jako ještě nikdy na nikoho ve své primátorské funkci," řekl Pavel Bém.

Ulice Milady Horákové patří mezi nejvytíženější metropolitní trasy, statistici na ní denně napočítali 65 tisíc cestujících.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video