Naděje zve na kandidátky nezávislé

  • 52
Nezávislí politikové, kteří hodlají kandidovat v letošních volbách do Poslanecké sněmovny, mohou využít příležitosti, kterou jim předkládá Naděje. Tato nová politická strana jim totiž nabídla místo na svých kandidátkách. Její předsedkyně Monika Pajerová prohlásila, že výsledkem by mohla být oboustranně výhodná spolupráce. "My jim pomůžeme na parlamentní úrovni, oni nám zase na komunální," vysvětlil místopředseda Naděje Slavomil Hubálek.

Rozpad Čtyřkoalice způsobil ve společnosti mezeru a je čas na spojování sil a hledání nové platformy, soudí Hubálek. Naděje sama sebe považuje za reálnou alternativu nejen ODS a ČSSD, ale i bývalé Čtyřkoalice. V minulosti i nyní podle něj Naděje dostávala nabídky, aby její členové kandidovali za jiné politické strany.

"ODS ani komunisté to nebyli," upřesnil Hubálek s tím, že takový postup je pro ně nepřijatelnou výměnou míst za mlčení.
 
Naděje si ve volbách věří
Strana spoléhá na osobní kontakt s lidmi v regionech, ne na masívní a drahou předvolební kampaň řízenou z Prahy. Zatím má jasno ve složení asi pěti kandidátek, kandidovat hodlá ve všech 14 krajích.

Politologové se shodují, že ani po rozpadu čtyřky nemají nové strany příliš šancí ve větší míře oslovit voliče.

STŘEDA 9. ledna 2002:

Vznikla nová strana Naděje
Bývalá studentská aktivistka a diplomatka Monika Pajerová, psycholog Slavomil Hubálek a duchovní Daniel Kvasnička patří mezi iniciátory nové politické strany. Politický subjekt nazvaný Naděje zveřejnil svůj program na internetových stránkách www.dekujeme-prichazime.cz. Pajerová se s některými kolegy nedávno angažovala v občanských iniciativách Impuls 99, Dřevíčská výzva, Děkujeme, odejděte a Česká televize - věc veřejná. Původně se podíleli i na vzniku další nové strany Cesta změny.

Po neshodách s podnikatelem Jiřím Lobkowiczem se ale loni v září rozhodli založit vlastní stranu.

"Politika naší strany je široce rozkročena v politickém středu, vyhýbá se pravicovým a levicovým extrémům, zdůrazňuje zdravé životní a lidské prostředí," zní první z téměř stovky stručných priorit vznikajícího subjektu.

Naděje se chce dále zaměřit na rozvoj občanské společnosti a decentralizace. Jde jí i o vzdělání a větší využití informačních technologií. Hodlá také prosadit přímou volbu prezidenta, hejtmanů i starostů. Do tří let slibuje reformu daní.

Zájemce o členství v Naději nesmí být bývalým členem KSČ a musí předložit negativní lustrační osvědčení. Výhrady nesmí mít ani ke stranickému etickému kodexu.

Nová politická strana Naděje nabízí místo na svých kandidátkách pro volby do sněmovny nezávislým komunálním politikům. Její předsedkyně Monika Pajerová řekla, že výsledkem by mohla být oboustranně výhodná spolupráce. (4. ledna 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video