Na hlavním tahu z Jihlavy do Havlíčkova Brodu se řidiči paradoxně vyhnou v zimních měsících pokutě za jízdu na letních pneumatikách. Ilustrační foto

Na hlavním tahu z Jihlavy do Havlíčkova Brodu se řidiči paradoxně vyhnou v zimních měsících pokutě za jízdu na letních pneumatikách. Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na Vysočině je hlavní tah, kde se lze ze zimní výbavy vylhat

  • 241
Řidiči na Vysočině se mohou pochlubit ojedinělou výjimkou. I s letními pneumatikami je totiž policisté na úseku, kde je zimní výbava povinná, nechají být. Vtip je totiž v tom, že na hlavním tahu mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou stojí jen dva páry značek.

Jedny značky jsou na okraji Havlíčkova Brodu, druhé na okraji Jihlavy. Na všech dalších křižovatkách s vedlejšími silnicemi mezi oběma městy však už chybí.

Při cestě z Jihlavy bez zimních pneumatik řidičům stačí, když jedou přes Bedřichov a Pávov a na hlavní silnici najedou u Antonínova Dolu. Nebo mohou jet cestou přes Polnou a vyjet u Štoků.

Tím se vyhnou rovné a široké silnici z Jihlavy do Štoků, kde jsou sice zimní pneumatiky povinné, ale podle profilu vozovky by nemusely být až tolik potřeba.

Paradoxně bez obav z postihu mohou zkoušet na letních gumách vyjet tradiční zimní problémové místo – kopec na Skřivánek. Právě tam dopravu často zastaví kamiony. A loni zde silnici lemovaly třímetrové sněhové bariéry.

Kde musíte mít zimní obutí

V interaktivní mapě najdete všechna místa, kde jsou zimáky povinné. V prohlížeči Internet Explorer trvá zobrazení všech úseků trochu déle, buďte trpěliví. Doporučujeme internetové prohlížeče Chrome, Firefox a Safari.

Kde musíte mít zimní obutí

"Už jsme na to koukali a moc se nám to nelíbí. Sedneme si na to s naším komunikačním inženýrem, a pokud jsou ve značení nesrovnalosti, budeme to muset řešit. V úvahu připadá i odstranění značek," říká vedoucí havlíčkobrodského dopravního inspektorátu David Hospodka.

Značení k silnici nechalo instalovat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "Víme o tom, je to tak schválně," uvedla ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová.

"Je to v podstatě jen demonstrativní značení pro tranzitní dopravu," řekla s tím, že o doplnění značení na všechny křižovatky ŘSD neuvažuje.

Je to drahé a taky náročné na administrativu. "Potřebovali bychom těch značek desítky na všechny křižovatky i na avíza na vedlejší silnice. Už dlouho dopředu bychom museli dát řidičům vědět, že se blíží k úseku s povinnou zimní výbavou," vysvětlila Tesařová.

Policie je bezradná

Chybějící značení na křižovatkách ztěžuje práci dopravním policistům. Mezi Brodem a Jihlavou pokutu za jízdu na letních pneumatikách rozdávat nemohou. Stačí se vymluvit, že jste na hlavní silnici najeli z vedlejší někde mezi oběma městy.

"Pokud není přestupek spolehlivě zjištěn, nemůže být pokutován," přiznává Hospodka.

Jeho podřízení při kontrole musí v tomto případě věřit, že řidič nelže a že kolem značky neprojel. Ověřit si to však nikterak nemohou.

Od počátku listopadu, kdy značky platí, se policisté na pneumatiky v celém kraji dívali desítkám řidičů. "Pokutu jsme udělili zatím ve 37 případech, 20 z nich se stalo na dálnici," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Řidiči dostali pokutu do 2 000 korun, úřady jim připočítaly jeden trestný bod.

Na silnici první třídy číslo 38 z Jihlavy do Havlíčkova Brodu se i v zimních měsících řidiči na letních pneumatikách vyhnou pokutě. Značka zimní výbava je totiž jen na výjezdech z obou měst.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video