Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vrchol povodně čeká už asi jen Děčín

  14:12
Záplavová vlna míří k severozápadní hranici. Děčín čeká na kulminaci. Vrcholu povodně se už pravděpodobně dočkalo Ústí, kde se rozvodněné Labe drží ve výšce 11,80 metru. Nevyplní se tak zřejmě předpoklady, že hladina řeky přesáhne 12 metrů. Na soutoku Ohře a Labe vzniklo jezero o rozměrech asi pět krát deset kilometrů. Na jeho dně jsou například Počaply a Terezín. Jinde už hladiny řek klesají. Lidé se snaží vrátit do svých domů. Na většině míst jim v tom však zatím brání policie a armáda, která postižené oblasti hlídá.

Labe začíná klesat, Děčín čeká kulminaci
Labe už začíná v Ústeckém kraji klesat. "Mám potvrzený pokles ve Štětí a Roudnici nad Labem zhruba o 13 centimetrů," řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.

Podle něho je to způsobeno tím, že Labe se na soutoku s Ohří více rozvodnilo. Ohře se totiž kvůli vzedmutému Labi nemá kam vlévat a začala se rozlívat. "Ve čtvrtek dopoledne se kvůli tomu evakuovalo deset vesnic, které byly naprosto mimo jakékoli zátopové území. Vznikl tam takový Balaton," řekl Šulc.

Záplavová vlna by podle Šulce neměla být v Ústí nad Labem tak vysoká, jak se původně předpokládalo. "Znamená to snížení zátopové oblasti o stovky metrů," řekl hejtman.

Hladina Labe se už několik hodin drží na úrovni 11,80 metru. Nevyplní se tak zřejmě předpoklady, že hladina řeky dosáhne 12,20 metru. Běžný stav je 2,5. Na pravém břehu řeky ve čtvrti Střekov záchranáři ještě dnes evakuovali.

Energetikům se zatím daří držet v provozu elektrárnu na střekovských zdymadlech. V přilehlém městském obvodu tak nebylo nutné vypnout elektřinu. Pokud podle energetiků nepřesáhne hladina 12,20 metru, tak elektrárna zůstane v provozu.

Ráno byl odpojen přívod elektřiny do Krásného Března a na sídliště Mojžíř. V noci byla odstavena dodávka do Severografie a do čtvrti Vaňov. Bez proudu stále zůstává zatopená část Střekova.

Na záplavovou vlnu čeká Děčín
Podle přednosty děčínského okresního úřadu Jiřího Benedikta byla ráno situace ve městě relativně klidná a vzestup hladiny Labe nebyl velký. "Čekáme ještě tak metr," řekl České televizi. Problémy jsou podle Benedikta s nepořádkem, který se drží u železničního mostu. Hasiči vyjeli likvidovat ropné látky unikající ze zaplavené benzinky za městem.

Nedaleké Těchlovice, kde žije zhruba 400 lidí, voda odřízla od okolí. Za normálních podmínek trvá cesta z Děčína několik minut, teď kvůli mnoha objížďkám i půl hodiny. Zhruba polovina obyvatel má zatopené domy.

V místní mateřské školce, která se proměnila v evakuační středisko, našlo útočiště 12 z nich. Starostka Jaroslava Hýlová vyžaduje od každého z obyvatel informace o jejich pohybu. Protože mnoho z nich chodí kontrolovat své domy.

Do školky se uchýlila i Alena Hrdličková, jejíž dům zahltila voda. "Už třetí noc jsme spali v mateřské školce. Nemám oblečení pro děti a nemáme peníze. Dům ještě není splacený a nevíme z čeho ho splatíme. Muž prosedí celý den u domu a kouká," řekla žena, která se stará o šest dětí. Vaří u sousedů a jejich pomoc si moc pochvaluje.

Podle starostky problémy se zásobováním nejsou. V kuchyni mateřské školky, která je v objektu obecního úřadu, se vaří i polévka pro policisty. Všichni s napětím očekávají, co ještě rozvodněné Labe udělá.

Podívejte se na fotografie z povodní

Velká voda odřízla Terezín
Rozvodněná Ohře v noci odřízla od okolí Terezín na Litoměřicku. Valící se živel protrhl hráze kolem města. Ty předtím vybagrovali hasiči. Takřka celé město bylo zaplaveno. "Takové záplavy Terezín nikdy v historii ještě nepotkaly," řekla starostka Růžena Čechová. Podle ní je v ulicích přes půl metru vody.
 
V Terezíně neteče z kohoutků voda, nefungují ani pevné telefonní linky. Elektřinu ve městě vypnuli už ve čtvrtek. Kritická situace panuje také v nedalekých obcích České Kopisty a Počaply, které rozvodněné Labe zcela zatopilo. Některé domy jsou tam až ze dvou třetin pod vodou.

Z Terezína bylo evakuováno téměř všech 2000 obyvatel. U starších lidí měli záchranáři problém přesvědčit je, že situace je skutečně vážná. "Nikdo nevěřil, že město voda takto zaplaví," podotkla starostka. Uvnitř vodního obklíčení zůstala kromě hasičů asi stovka místních obyvatel, kteří budou dohlížet na to, aby někdo v opuštěném městě neraboval.

Před ještě větší záplavou Terezínu do značné míry pomáhá místní hradební systém. "Kdyby tady hradby nebyly, tak je ve městě snad dva metry vody," řekla starostka.

Záplavy zřejmě způsobila voda z Labe, která se do koryta Ohře dostala zpětnou vlnou. Ohře se vlévá nedaleko Terezína do Labe. Čechová se obává, že během dopoledne by se povodňová hladina mohla ještě zvýšit. Zcela zaplaven je také terezínský památník.

Dyje zahrozila
Na Břeclavsku bylo v noci kvůli rozbouřené Dyji evakuováno tisíc lidí ze tří vesnic. Zcela jsou vyklizeny Nový Přerov, Jevišovka a zčásti také obec Novosedly. Podél toku s povodňovou vlnou totiž postupuje po polích směrem k nádržím Nové Mlýny i veliké jezero.

Labe smetlo nepřipravenou vesnici
Záplavová vlna z Labe potopila obec Zálezlice na Mělnicku. Voda poškodila 90 ze 120 domů. "Třicet z nich už spadlo," řekl České televizi starosta Josef Šulc. "Nikdo nás před velkou vodou nevaroval," dodává starosta. "Je to lež," řekl iDNES mluvčí mělnických hasičů Zbyněk Štajnc. "K evakuaci obce jsme starostu několikrát vyzývali, osobně jsem u toho byl. Bylo to v době, kdy byla vesnice ještě na suchu," dodává mluvčí.

Část obce je zcela pod vodou, nad hladinou vyčnívají jen trosky zbořených domů. Necelé čtyři stovky obyvatel pohromu přežily bez zranění.

V úterý ráno bylo na povodňovou komisi hlášeno, že jsou Zálezlice evakuovány. Se dvěma členy povodňové komise odjel do obce také zástupce ředitele mělnických hasičů Jiří Nalezínek.

Podle něj bylo v obci mnoho lidí. Z její části Kozárovic byla řada z nich evakuována do tamní školy. "Starostovi jsme proto znovu vysvětlili ten nejkatastrofičtější scénář, o kterém jsme věděli, a sice, že hladina Vltavy má stoupnout na deset metrů," řekl ČTK Nalezínek. Proto mu nařídili, aby urychleně evakuaci dokončil.

Starosta slíbil, že evakuaci provede, tvrdí hasiči
Podle Nalezínka se starosta obával, že ho lidi neposlechnou. Nařídili mu proto, aby vytvořil evakuační skupiny, které obejdou obec s policií. "Starosta znovu slíbil, že evakuaci provede," uvedl.

Ve středu voda začala stoupat a záchranáři museli vrtulníkem evakuovat zbylé lidi. "Voda opravdu přišla, a protože většina tamních domů je slepena z vepřovic, začaly padat," dodal.

Otazník zůstává viset nad havarovaným autem v Kralupech nad Vltavou, které ve středu prorazilo zátarasy, najelo do zdi a skončilo v hloubce asi čtyři až šest metrů. Policisté ale našli mrtvolu neznámého muže. Podle mluvčí mělnické policie Niny Kopecké jde zřejmě o řidiče havarovaného auta.

Labe zaplavilo i obce Kly, Libiš a částečně Neratovice v úseku pod Mělníkem a Obříství, kde velkou vodu nevydržely nejméně čtyři domy. Podle zpravodaje MF DNES působí obec vybydleně a v ulicích se stále drží voda.

V Neratovicích voda opadá. Spadlo tu asi šest domů. Mírné konflikty podle zpravodaje MF DNES tu vznikají mezi policisty a vojáky střežícími prázdné domy a obyvateli, kteří si chtějí prohlédnout svá opuštěná obydlí.

Na Vltavě voda rovněž pomalu klesá. V Kralupech nad Vltavou už mizí z ulic.

Odstraňování škod v Krapkově ulici ve Znojmě. Pan Dušejovský uklízí zničený dům.

Čertovka 16. srpna 2002.

Trnkův dům na Malé Straně. 16. srpna 2002.

Zatopený most v Ústí nad Labem.

Zatopené Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem pod vodou.

Evakuace zvířat z pražské ZOO do ZOO Lešná.

Bagr na Karlově mostě odstraňuje velké předměty, které most ohrožují.

Prahu bez metra sužuje dopravní kolaps.

Ústí nad Labem. Jediná možnost, jak se dostat na druhou stranu řeky, je vlak.

Kampa na Malé Straně. 16. srpna 2002.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...