Na náměstí Kinských vznikne fontána

  • 1
Smíchov - Nová fontána ozdobí náměstí Kinských na pražském Smíchově. Nahradí pověstný sovětský tank, který tam donedávna stával. S rekonstrukcí náměstí se začalo minulý týden a práce by měly skončit v říjnu. "Chceme, aby fontána byla něco, jako je socha 'koně' na Václavském náměstí. Aby si u této dominanty lidé sjednávali schůzky," řekl místostarosta Prahy 5 Petr Horák.

Náměstí Kinských by mělo být vstupní branou do nově vznikající administrativně-obchodní zóny na Smíchově.

"Celý projekt jsme koncipovali jako kombinaci kamene a vody ve smyslu dvou živlů," poznamenal autor návrhu fontány, architekt Jan Lauda.

V kamenných deskách budou podle něj zabudovány trysky, které bude řídit počítač. Společně se stavbou fontány chce radnice upravit také okolní prostranství. "Budou tady lavičky, lidé budou moci poposedávat a ležet na trávníku," dodal Lauda.

Výstavba fontány a úprava náměstí Kinských přijde radnici na 12 milionů korun. V budoucnu se počítá také se stavbou podzemních garáží. "To je ale otázka asi čtyř let. Budeme muset jednat s magistrátem a také soukromými investory, protože stavba garáží je nad naše finanční možnosti," podotkl Horák.

Projektová studie fontány na náměstí Kinských v Praze 5.

Studie fontány na náměstí Kinských.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video