Za podobné aktivity by se v budoucnu - pokud se je podaří identifikovat - fotbaloví výtržníci na stadiony nějakou dobu nepodívali.

Za podobné aktivity by se v budoucnu - pokud se je podaří identifikovat - fotbaloví výtržníci na stadiony nějakou dobu nepodívali. | foto: Michal Růžička, MF DNES

Na fotbalové výtržníky se chystá registr vnitra

  • 20
Vytrhne sedačku na novém stadionu Slavie, nedostane se ale už ani na Spartu, do Liberce nebo na Baník. Nikam. Tak by měl podle informací Lidových novin fungovat registr fotbalových chuligánů, který by v Česku měl vzniknout od začátku příští prvoligové sezony.

Návrh, který ministerští úředníci rozeslali klubům, počítá s tím, že by si kluby předávaly informace o výtržnících mezi sebou.

Ministerstvo vnitra tak reaguje na zřejmě největší nešvar právě uplynulé prvoligové sezony. Více pozornosti než dění v okolí míče budily demoliční aktivity chuligánů v hledišti. K největším výtržnostem došlo v prosinci, kdy přijeli Sparťané na Baník, a při březnovém derby Sparta - Slavia. Škoda na strahovském stadionu byla půl milionu. - o výtržnostech při derby čtěte zde

"Nastartování celospolečenské diskuse k problematice diváckého násilí vítáme," říká podle listu k vlně odporu proti násilnostem na stadionech mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková.

Vznik registru umožnilo vyjednávání s Úřadem pro ochranu osobních údajů, který měl dosud námitky právě k předávání informací o výtržnících mezi jednotlivými kluby. Ty se ale už podařilo vyřešit. Kluby o pořizování záznamů budou informovat v návštěvních řádech, vědět dají i ochráncům soukromí.

Další ročník nejvyšší fotbalové soutěže začne na přelomu léta a podzimu. Bude-li registr fungovat, napodobí například systém, který k eliminaci výtržností používají kluby anglické Premier League.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video