Paroubek si do Rady České televize prosadil svého člověka: vlastního poradce a šéfa okresního výboru ČSSD v Praze 3 Jana Brandejse.

Paroubek si do Rady České televize prosadil svého člověka: vlastního poradce a šéfa okresního výboru ČSSD v Praze 3 Jana Brandejse. | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Na ČT dohlíží Paroubkův člověk

  • 406
Cenzurou pořadů v České televizi hrozil Jiří Paroubek už letos na jaře, ještě jako ministr pro místní rozvoj. A ve středu, už jako premiér, si do Rady České televize prosadil svého člověka: vlastního poradce a šéfa okresního výboru ČSSD v Praze 3 Jana Brandejse.

Brandejs sice hned ve středu opustil stranickou funkci, aby nebyl ve střetu zájmů, ale odmítá se vzdát postu Paroubkova poradce.

"Jsem jeho poradce pro oblast energetiky a průmyslu, takže tady žádný střet zájmů není. Dopředu jsem si to také ověřil u právníků," říká Brandejs.

Opoziční ODS to považuje za skandál. "Tím pokračuje rostoucí arogance moci ČSSD po nástupu předsedy vlády Jiřího Paroubka.

Brandejs je po Davidu Rathovi dalším exponentem sociální demokracie, který se ocitl ve střetu zájmů pro výkon své funkce. Je to další snaha ČSSD ovládnout a zastrašit média," reagoval mluvčí občanských demokratů Jiří Sezemský.

Paroubek letos na jaře prohlásil, že chce, aby rada zasáhla proti pořadům ČT Budování státu a Bez obalu. "To je na hranici politické pornografie," stěžoval si na oba pořady.

Jeho člověk, Brandejs, ve středu v tajných volbách získal 91 hlasů od 181 přítomných poslanců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video