Podle RRTV bylo odvysílání večerníčku v souladu se zákonem

Podle RRTV bylo odvysílání večerníčku v souladu se zákonem | foto: Česká televize

Myslivci neuspěli, Madla a Ťap jsou dle rady v pořádku

  • 393
Vysílací rada rozťala spor o večerníček Madla a Ťap. Myslivci si stěžovali na to, že v jednom z dílů střílel na nevinná zvířátka muž v zeleném kabátu. Podle vysílací rady byl ale pořad nezávadný. Česká televize naopak musí vysvětlit mylnou informaci o výzvě k odstoupení Jiřího Čunka.

Večerníček z dílny Václava Chaloupka o rysím mláděti Ťapovi a lovecké fence Madle naštval myslivce v březnu. Konkrétně jim vadil díl, v němž na zvířátka střílel člověk v zeleném kabátu. Vypravěč sice dětem vysvětlil, že je to špatný lovec, myslivce ale scéna urazila. - více zde

Stížnost byla pro Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) oříškem. Náplní její práce je totiž řešení vyváženosti zejména politických a publicistických pořadů. Problém s večerníčkem tak pro ni byl premiérou. - více zde

RRTV na svém posledním zasedání vynesla konečný verdikt: „Česká televize odvysílala pořad ze seriálu Madla a Ťap, jehož součástí byla scéna se střílením muže v mysliveckém na Madlu a Ťapa, v souladu se zákonem.“

Výzva k odvolání Čunka televizi neprošla
Zatímco se zvířátky veřejnoprávní televize u radních pochodila, jiný problém jí přineslo zveřejnění mylné informace z 10. dubna.

Tehdy na svém zpravodajském kanálu ČT 24 uvedla, že senátoři KDU-ČSL vyzvali předsedu lidovců Jiřího Čunka k rezignaci.

Nepravdivou informaci přitom vydala tisková agentura ČTK a krátce nato se ukázalo, že fámu měl na svědomí známý podvodník Lukáš Kohout, který se v minulosti proslavil coby falešný asistent bývalého senátora Jana Kavana.

Rada nyní kvůli zveřejnění zprávy zahájila s ČT správní řízení. Stanice se totiž jejím odvysíláním mohla dopustit „porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace“.

Pokutu zatím rada nepřipravila, k řízení se má ČT vyjádřit. „Předpokládám, že nám televize vysvětlí, jak postupuje při ověřování zpráv. Pak zvážíme další postup,“ sdělil iDNES.cz šéf rady Václav Žák.

Faktem je, že ČTK zprávu po chvíli dementovala a stejně učinila i televize. Podle Žáka je to ovšem i ve světle této skutečnosti závažná věc.

S opatřením rady nesouhlasí šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. „Agenturní informace standardně přejímáme a pak na nich dál pracujeme. Jednání rady považuji za absurdní a vzhledem k tomu, že to není první absurdita, nejsem tím nijak překvapen,“ sdělil iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video