České silnice by podle meteorologů mělo pokrýt náledí. Ilustrační foto

České silnice by podle meteorologů mělo pokrýt náledí. Ilustrační foto | foto: Petr Ježek, MF DNES

Mrznoucí déšť pokryje silnice ledovkou

  • 66
Meteorologové varují řidiče před ledovkou. Od noci se bude tvořit v Čechách, v úterý pak i na Moravě a ve Slezsku. Ve středu se změní v náledí.

ČTĚTE TAKÉ:  Dál padají teplotní rekordy, sníh ne. A nebude

Frontální systém bude postupovat v noci na úterý k východu. Od severozápadu se projeví srážkami, což bude pokračovat i přes den.

„Srážky budou ve formě deště nebo deště se sněhem,“ sdělil iDNES.cz Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu. „Při teplotách kolem nuly mohou srážky na ochlazeném povrchu místy, zejména v jihovýchodní polovině Česka, namrzat a vytvářet ledovku,“ dodal.

Sněhové srážky meteorologové očekávají na horách a také v nižších polohách na Moravě a ve Slezsku.

V noci na středu a následně během dne se může na mokrých silnicích vytvářet náledí. „Při jízdě se doporučuje přizpůsobit rychlost kvalitě a charakteru komunikací a počítat s možnými komplikacemi,“ dodal meteorolog.

V Česku zatím panovalo rekordně teplé počasí. Už třicet dní je průměrná denní teplota vyšší, než je dlouhodobý průměr. Také výhled do 10. ledna je podobný. - více zde

NÁMRAZA, NÁLEDÍ, LEDOVKA

  • NÁMRAZA se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaků při spolupůsobení sublimace. Teploty vzduchu jsou obvykle od -1 do -10°C. Těžko ji lze odtrhnout od povrchu předmětů, na kterých lpí.
  • LEDOVKA je hladká průsvitná usazenina, která se tvoří na vodorovných i svislých předmětech. Vzniká za slabých mrazů od nuly do -3°C. Ledovka se vyskytuje v zimě, kdy po období mrazů dojde k povětrnostní změně. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení
  • NÁLEDÍ na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště nebo mrholení později na zemi zmrznou. Také když voda z úplně nebo částečně roztálé sněhové pokrývky na zemi opět zmrzne. Dálší příčinou vzniku náledí může být, když na silnici nebo na chodníku neodklizená sněhová pokrývka ztvrdne nebo zledovatí.
ZDROJ: www.pocasi.unas.cz

Aktuální předpověď počasí: pocasi.idnes.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video