Na Vánoce se už tradičně oteplí, vzkazují meteorologové.

Na Vánoce se už tradičně oteplí, vzkazují meteorologové. | foto: Ota Bartovský, MF DNES

Mrazivá rána končí. Vánoce se ohlásí deštěm a teplotami kolem pěti stupňů

  • 55
Mrazivá rána a studené večery se silným větrem končí a na Vánoce se už tradičně oteplí, hlásí meteorologové. Na svátky má přijít déšť se sněhem a teploty kolem pěti stupňů nad nulou. Sněžit bude jen na horách.

Během tohoto týdne k nám bude pokračovat příliv chladného vzduchu od severozápadu. V tomto proudění budou ale přes území České republiky přecházet jednotlivé frontální systémy.

V pondělí čekejme polojasno až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -1 až 3 stupně, na horách bude kolem -4. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr.

Začátek úterý bude podobný. Očekávejme polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky.

"Během dne bude v Čechách od západu přibývat oblačnosti, která později místy přinese sněžení. To bude v polohách pod 300 metrů přecházet v déšť se sněhem, ojediněle mrznoucí srážky," upřesnil Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Upozornil, že se ojediněle bude tvořit náledí, v Čechách později i ledovka. Noční teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, v místech s nízkou oblačností a se sněhovou pokrývkou bude až -9 stupňů. Přes den teploměry ukážou -2 až 2 stupně.

Středeční obloha bude zatažená a přinese sněžení, které v polohách pod 400 metrů přejde v déšť se sněhem, ojediněle také mrznoucí srážky. Ojediněle se též může tvořit ledovka. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku přechodně oblačno až polojasno.

Teploty v noci klesnou na 0 až -4 stupně, na Moravě a ve Slezsku až na -6 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupají na -1 až 3 stupně, vát bude mírný západní až severozápadní vítr.

"Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno se sněžením, zpočátku pod 500 metrů a později ve všech polohách čekejme déšť se sněhem nebo déšť. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 stupně, přes den naměříme kolem 1 až 5 stupňů," doplnil meteorolog.

Na Vánoce se pak ještě více oteplí. Od pátku do pondělí bude většinou oblačno, místy přijde déšť. Uprostřed období pak budou srážky přecházet ve sněhové přeháňky. V neděli a v pondělí bude oblačnosti přibývat a na většinu území přijde déšť se sněhem, na hory sněžení, ojediněle též mrznoucí srážky.

V noci se bude teplota pohybovat v rozmezí 3 až -2 stupně, přes den pak mezi 4 až 8 stupni, v sobotu a v neděli 1 až 5 stupňů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video