Ombudsman Otakar Motejl

Ombudsman Otakar Motejl | foto: David Neff

Motejl: Některým vězňům byla DNA odebrána nezákonně

  • 18
Biologické vzorky vězňů, které se staly součástí Národní databáze DNA, byly v minulém roce odebrány některým odsouzeným a obviněným v rozporu se zákonem. Oznámil to ombudsman Otakar Motejl. Upozornil na to, že tato databáze je z právního hlediska sporná a nemá oporu v zákoně.

Biologické vzorky vězňů, které se staly součástí Národní databáze DNA, byly v minulém roce odebrány některým odsouzeným a obviněným v rozporu se zákonem. Oznámil to ombudsman Otakar Motejl. Upozornil na to, že tato databáze je z právního hlediska sporná a nemá oporu v zákoně.

Policie by nyní podle Motejla měla umožnit všem vězňům, kteří s odběry nesouhlasili a nyní o to požádají, aby byly jejich vzorky zničeny. Přesto je ale policie rozhodnuta odebírat vzorky DNA i nadále.

Stanovisko veřejného ochránce práv není podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké právně závazné. "Odběr nám dovoluje zákon o policii i trestní zákon. Navíc máme souhlasné vyjádření odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra," řekla ČTK Kopecká.

Postoj policie by se podle ní mohl změnit, jen kdyby v záležitosti rozhodl soud nebo státní zastupitelství. Přesto si prý znovu vyžádá další vyjádření odboru bezpečnostní politiky.

V budoucnu je podle Motejla nutné zákonem stanovit, za jakých okolností je možné databázi DNA vytvářet. Nelze ji budovat jen na základě interního pokynu policie, jak je tomu dosud. Biologické vzorky do databáze je možné odebírat jen vězňům, kteří s tím vysloveně dobrovolně souhlasí. Ombudsman vyzval Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci, aby se problémem zabývala.

Veřejný ochránce práv varoval před tím, že za současné situace hrozí, že již odebrané vzorky DNA nebude možné použít v trestních řízeních jako důkazy, protože byly odebrány nezákonně. Podle současného zákona by vzorky DNA neměly být uchovány poté, co bylo vyneseno rozhodnutí v případu, pro který byly pořízeny.

Policie loni v červnu odebrala takzvanými bukálními stěry biologické vzorky asi 17 tisícům vězňů. Bylo jim řečeno, že pokud vzorky nedají dobrovolně, bude jejich odpor fyzicky překonán. Celkem 165 vězňů proti odběru protestovalo, devíti z nich byly stěry odebrány násilím. Následně se asi padesát rozhořčených vězňů obrátilo kvůli odběrům na veřejného ochránce práv.

Zákon dovoluje, aby policie v České republice odebírala vzorky DNA v krajních případech i násilím. Učinit tak může ale jen ve dvou případech. V prvním, pokud kriminalisté potřebují vzorky jako důkaz pro konkrétní řízení. Po uzavření kauzy je ale nutné vzorky zničit. Druhý případ násilného odebrání může nastat ve chvíli, kdy potřebuje policie zjistit něčí totožnost a vyčerpala již všechny jiné možnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video