Moravu pokryje led, varuje předpověď

  • 4
Řidiči by měli být o víkendu opatrní. Meteorologové varují před ledovkou a náledím, především na Vysočině a na Moravě. Ve vyšších polohách a lesních úsecích se mohou tvořit sněhové jazyky. Oteplení a srážky také mohou zvednout hladiny některých řek.

Na nepříznivé podmínky upozornil Český hydrometeorologický ústav. Jeho varování týkající se povodňových jevů platí od sobotního do pondělního poledne.

Další oteplení a srážky se podle meteorologů projeví hlavně v povodí Berounky, na horní Vltavě a Labi, včetně Otavy, Jizery a Orlice. "Místy hrozí až druhý stupeň povodňové aktivity," potvrdili odborníci.

Kromě toho mohou nastat komplikace s odchodem ledu a tvorbou ledových bariér. "To se aktuálně týká především střední a dolní Otavy a horní Jizery," vysvětlili meteorologové.

Klouzat to bude ještě v sobotu
Až do sobotního odpoledne budou řidiče i chodce v některých krajích trápit zledovatělé vozovky a chodníky. Náledí je na Vysočině, v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Další ledovka se bude podle meteorologů ještě tvořit. Hrozí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a obecně v horských a lesních úsecích a na mostech.

Nejvíc to klouzalo a klouže na Vysočině. Padá tam namrzající déšť, chodníky byly ráno neschůdné a silnice jsou místy sjízdné jen s maximální opatrností. Desítky lidí doplatily na chůzi po namrzlém chodníku zlomeninou končetin či naraženými zády.

Zvýšený počet úrazů na náledí hlásí i Karlovarský kraj. "Od rána jsme vyjížděli k několika zlomeninám a dalším úrazům. V převážné většině se jednalo o starší ženy," potvrdil iDNES mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta.

Silničáře ve Zlínském kraji trápí pro změnu vydatné sněžení. V terénu mají všechny sypače a pluhy, přesto situaci jen těžko zvládají. "Jsou místa, kde to už deset minut po projetí sypače vypadá, jako bychom tam ani nebyli," konstatoval David Polášek z dispečinku Správy a údržby silnice Zlínska.

Předpověď počasí

Postupující fronta však přinesla oteplení. V Čechách je zataženo, teploty se pohybují slabě nad nulou, prší nebo padá déšť se sněhem. Na Moravě je o něco chladněji, sněží nebo padá déšť se sněhem.

V sobotu by měly nejvyšší teploty podle meteorologů vyšplhat až k devíti stupňům, na Moravě a ve Slezsku k pěti. Lze očekávat déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle mrznoucí. - měsíční předpověď počasí čtěte zde

Náledí trápí i Slovensko
Sníh a náledí komplikuje i situaci na západoslovenských a středoslovenských silnicích. Jen v Bratislavě došlo dopoledne na zledovatělých vozovkách k desítkám nehod. Závažnější zranění si však podle policejní mluvčí nevyžádaly.

K opatrnosti vyzývá také slovenská horská služba. Upozorňuje na nebezpečí lavin ve Vysokých, Nízkých a Západních Tatrách i v pohoří Veľké a Malé Fatry.

Královéhradečtí školáci mají z náledí radost. (11. února 2005)

Chodníky se změnily v kluziště i v Hradci Králové. (11. února 2005)

Ledovka pokryla i jihlavské Masarykovo náměstí. (11. února 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video