Ministři zahraničí ČR a Litvy Jan Lipavský a Gabrielius Landsbergis vystoupili...

Ministři zahraničí ČR a Litvy Jan Lipavský a Gabrielius Landsbergis vystoupili na tiskové konferenci po společném jednání (17. března 2022). | foto: ČTK

Česko i Litva jsou pro vstup Ukrajiny do EU, Fiala podpořil Moldavsko

  • 40
Česko a Litva mají stejný postoj k ruské invazi na Ukrajinu. Nevyprovokovaná agrese, bezdůvodné napadení demokratického státu a vraždění civilistů nemůže zůstat bez odezvy. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtek jednal se svým litevským protějškem Gabrieliem Landsbergisem. Premiér Petr Fiala (ODS) ve stejný den zase telefonicky jednal o bezpečnostní a humanitární situaci s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou. Podpořil cestu Moldavska k členství v EU.

„Ruský a běloruský režim zaútočily na demokracii jako takovou, na základy našeho právního a svobodného státu,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský. Landsbergis poznamenal, že Litva a ČR jsou mezi zeměmi, které Ukrajině pomáhají nejvíce a prakticky. „Posílají zbraně, zbraňové systémy, různé vybavení, které pomáhají zastavit nebo alespoň zpomalit ruský postup,“ řekl.

Další evropští partneři a Severoatlantická aliance (NATO) by podle litevského ministra měli dělat ještě více na pomoc zemi napadené Ruskem. „Je třeba nepolevovat v sankcích a celkovém izolování Ruska,“ doplnil. Podle Landsbergise se některé světové státy ještě jasně nevyjádřily, na jaké straně stojí.

Lipavský také připomněl, že čeští stíhači převezmou od začátku dubna do konce července dohled nad vzdušným prostorem Litvy. Do mise bude nasazeno pět stíhacích letadel JAS-39 Gripen a do 95 vojáků. Mise Air Policing, která poskytuje ochranu vzdušného prostoru státům NATO bez vlastního nadzvukového letectva, se česká armáda zúčastní posedmé. V Pobaltí budou čeští stíhači hlídat počtvrté.

Ministři ocenili úzké partnerství mezi zeměmi. Vzájemně si podle Lipavského pomohly v souvislosti s vrbětickou kauzou nebo poté, co „Putinův a Lukašenkův režim uměle vyvolaly migrační krizi na hranicích s Litvou“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci února podal žádost o přijetí své země do EU. ČR i Litva vstup Ukrajiny do bloku podporují. „Musíme udělat vše pro to, aby i některé státy, které jsou třeba zdrženlivější, tyto evropské ambice Ukrajiny podporovaly,“ řekl Lipavský. Podle Landsbergise je třeba i vytvořit skupinu expertů, kteří Ukrajině v tomto ohledu pomůžou.

Fiala podpořil cestu Moldavska k EU

Mimo Lipavského ve čtvrtek se zahraničními představiteli jednal i premiér Petr Fiala. „Dnes jsem telefonicky hovořil s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou. Diskutovali jsme o bezpečnostní a humanitární situaci v zemi v kontextu války na Ukrajině,“ uvedl Fiala. Moldavsko jako soused Ukrajiny čelí podobně jako Česko po ruské invazi na Ukrajinu přílivu uprchlíků. „Jsem rád, že ČR poskytuje humanitární pomoc,“ dodal.

Fiala moldavské prezidentce také sdělil, že Česko podporuje Moldavsko na jeho cestě ke členství v EU. Francouzské předsednictví minulý týden informovalo, že Evropská komise posoudí možnost vstupu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie do unie. Všechny tři země předtím předložily Radě EU oficiální žádosti o členství, které jsou prvním krokem k oficiálním přístupovým rozhovorům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video