Mirek Topolánek

Mirek Topolánek - Předseda ODS Mirek Topolánek. (1. června 2005) | foto: MF DNES

Modré z nebe seslané pro ODS

  • 26
Politický pánbůh snesl Topolánkově ODS doslova modré z nebe – policejní rachot z CzechTeku ji probudil z klimbání.

Modrá poslední dobou poněkud šedivěla.

ODS dlouho sbírala body prakticky zadarmo. Vladimír Špidla jí je v konci své domácí kariéry nosil na červeném podnose a Grossova aféra z ní udělala jasného favorita voleb. I tak se dá vyhrát zápas: soupeř se porazí sám.

Jiří Paroubek ji v té pohodě vysloveně zaskočil. I slavnou Modrou šanci v podobě rovné daně sociální demokraté využili pro svůj smeč: snížili daně rodinám s menšími příjmy, teď ministr Sobotka přichází s výhodnější státní podporou při penzijním spoření.

Vypuštěná ODS nedokázala ani nad slunce jasné chyby ČSSD využít. Jen špitnutí klášterní schovanky připomínala reakce ODS na absurdní Paroubkův výrok o nepotřebnosti penzijní reformy. A kdo jiný než ODS, zastánce drobných podnikatelů, měl a mohl udělat pořádný humbuk kolem zavedené a obratem rušené padesátikorunové účtenky? Vždyť tenhle socialistickokomunistický nesmysl včetně promptního "odvolání" byl mimořádnou ukázkou státně byrokratické buzerace občanů.

A když ODS něčím v posledních měsících zazářila, pak to byl jako naschvál návrh z vlastních řad, který umožňuje velkým akcionářům vypoklonkovat z firmy drobné podílníky dosti nevábným způsobem. Lze si tipnout, že tihle vyvlastnění lidé jsou (bývali) voliči spíš pravice než levice.

Výsledek: ODS už není předem jasným favoritem voleb, Topolánek je opět v kategorii "lehký vánek" překonávající slabost silnými slovy. Nebýt Paroubkovy technoblamáže, maže si šéfa ODS doteď na chleba. Můžeme si dělat vtípky ze zajímavé proměny rolí: ČSSD ukradla ODS "pravicové" snížení daní, na oplátku teď krade Topolánek Paroubkovi přízeň "levicových" technopartistů.

Vzkaz pro ODS: další CzechTek se však bude konat až po volbách!

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video