Mlynář porušil zákon, tvrdí poslanci

P r a h a - 4. června 1998 - Čtrnáct dní před volbami členové sněmovní komise pro kontrolu BIS - poslanci za ODS, ČSSD a KSČM - zaútočili na ministra Vladimíra Mlynáře a obvinili jej z porušení zákona. Komise včera dospěla k závěru, že ministr Mlynář překročil své pravomoci, když položil Bezpečnostní informační službě několik otázek o akcionářích společnosti AGPI, která vlastní velkokapacitní vepřín v Letech u Písku. Na místě vepřína, kde stál za války koncentrační tábor, se vláda neúspěšně pokouší už několik let postavit památník romským obětem nacismu.

Komise tvrdí, že pochybila i tajná služba, protože ministrovi dala nad rámec jeho dotazu k dispozici policejní údaje o minulosti jednoho z majitelů firmy. "Své závěry předáváme nejvyššímu státnímu zastupitelství," oznámil předseda komise Jaroslav Bašta. Mlynář i BIS s odvoláním na právníky vlády i tajné služby kategoricky odmítají, že by porušili zákon. Ministr navíc obvinil poslance, že před volbami politicky zneužívají tajnou službu. "Rozhodnutí komise je politické, zákon jsem nijak neporušil," prohlásil rezolutně Mlynář, který má plnou podporu vlády. Mlynář přitom není jediným ministrem, který se BIS na něco dotazoval. A to nejen z Tošovského kabinetu. "Těch žádostí bylo v minulých letech víc, i od ministrů, ale nebudeme nikoho jmenovat," připustil mluvčí BIS Jan Šubert. Komise tvrdí, že o tom nic nevěděla. "O to je to pikantnější. Budeme proto chtít vyšetření, jestli se to skutečně dělo," dodal Bašta. Celý spor vznikl kvůli nedokonalému zákonu o zpravodajských službách, který vůbec neupravuje kontakty mezi ministry a agenturami a hovoří pouze o vládě jako celku. Zákon tedy umožňuje dvojí výklad. Komise pro BIS razí heslo: Co není výslovně povoleno, je zakázáno. Mlynář, BIS a jejich právníci zase argumentují tím, že ministr je státní orgán, a tudíž má na informace BIS právo. "Ministr je skutečně státní orgán, ale právnicky to je tak obtížné, že si netroufnu říct jednoznačný názor. Záleží na každém slovíčku, jak Mlynář svoji žádost formuloval, co mu BIS odpověděla a tak dál," řekl vyšetřovatel Martin Hádek, jehož oddělení se specializuje na případy týkající se tajných služeb. Nedokonalost zákona přitom přiznává i komise, která vyzvala vládu, aby to dala neprodleně do pořádku a umožnila ministrům s BIS komunikovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video