Prezident Miloš Zeman přijal 15. října odpoledne v Lánech náměstka ministra...

Prezident Miloš Zeman přijal 15. října odpoledne v Lánech náměstka ministra vnitra Petra Mlsnu. (15. říjen 2020) | foto: ČTK

Výběrového řízení o šéfa ÚOHS se zúčastním, řekl Mlsna po schůzce se Zemanem

  • 6
Ve čtvrtek prezident Miloš Zeman přijal v Lánech náměstka ministra vnitra Petra Mlsnu. Ten posléze Zemanovi potvrdil, že má zájem o výběrové řízení na předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vystřídal by tak Petra Rafaje, který po obviněních z korupce minulý týden rezignoval na svou funkci.

„Výběrového řízení se zúčastním, pokud jej vláda vypíše,“ sdělil Mlsna. Dodal, že svůj zájem potvrdil právě i prezidentovi. Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý po schůzce s hlavou státu uvedl, že vláda vyhlásí výběrové řízení na nového šéfa antimonopolního úřadu již brzy. Rafaj úřad opustí na začátku prosince.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být právě Mlsna. Podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes minulý týden uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

K Rafajovu odvolání prezidenta už dříve vyzvali premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček, který na začátku září uvedl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z jeho pohledu potřebuje „restart“. K odvolání Rafaje vyzvaly dále neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a Ústecký či Liberecký kraj.

Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Při domovní prohlídce u něj policisté tehdy navíc našli dva miliony korun, které byly v obálkách zastrkány za nábytkem. Rafaj to okomentoval slovy, že jsou určené na dceřinu svatbu.

Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

Rafaj zastával svůj post v ÚOHS celých 11 let. Zemanovi v dopise poděkoval za důvěru, která mu byla z prezidentského křesla projevována.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video