Mecenáška umění Meda Mládková protestuje proti výsledku výběrového řízení na využití Werichovy vily na Kampě.

Mecenáška umění Meda Mládková protestuje proti výsledku výběrového řízení na využití Werichovy vily na Kampě. | foto: David Port, MF DNES

Mládková: Prodávat ve Werichově vile vodníky je ostuda

  • 67
Budoucnost takzvané Werichovy vily na Kampě stále vyvolává silné emoce. Proti výsledku výběrového řízení na její pronájem se odvolali Evropští demokraté, kteří jsou na radnici Prahy 1 v opozici. Protestuje i mecenáška umění Meda Mládková.

Vadí jí, že radní v minulém týdnu vybrali firmu Colly, která v soutěži neuspěla.

"Domnívám se, že výběrové řízení bylo zmanipulováno," uvedl zastupitel za Evropské demokraty Tomáš Homola.

Podle jeho slov radní porušili pravidla soutěže tím, že firmám Colly a Formina na rozdíl od společnosti Museum Kampa Medy Mládkové umožnili v průběhu výběrového řízení doplnit jejich nabídky.

Na návrh Evropských demokratů dokonce v pondělí odpoledne zastupitelstvo Prahy 1 jednalo o tom, zda by mohlo být radním odebráno právo o vile rozhodovat. "Zastupitelstvo toto usnesení nepřijalo, veškeré kompetence tak zůstávají radě městské části," řekl po hlasování mluvčí Prahy 1 Jan Šlajs.

Radní výběr společnosti Colly zdůvodnili její finančně nejvýhodnější nabídkou. Původně se však chtěli rozhodovat především podle toho, jak bude budoucí nájemce vilu využívat.

Colly hodlá v domě, kde bydlel herec Jan Werich, básník Vladimír Holan a v minulosti také jazykovědec Josef Dobrovský, vytvořit expozici Kampy, Karlova mostu a Malé Strany.

Chybět by neměly ani modely slavných pražských památek či dětská část, která návštěvníky seznámí s vodníky žijícími na Kampě a dalšími pověstmi a legendami. "Zajímavostí bude promítání laskavých filmů pro pamětníky," popsala jeden ze svých plánů vítězná firma.

A právě takto nekoncepční expozice je trnem v oku jejím kritikům. "Tohle bych se styděla propagovat. Aby se tam prodávali vodníci a obrázky, mi připadá naprosto nevhodné," sdělila Meda Mládková, která chtěla vilu naopak zasvětit Janu Werichovi, Jiřímu Voskovcovi a Vladimíru Holanovi.

"Také jsme tu chtěli pořádat přednášky pro mladé lidi, na které bych zvala slavné osobnosti světové kultury a politiky," dodala Mládková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video