Mladá móda profesionály nezajímá

Jihlava - Za nezájmu oděvních firem se konal v Jihlavě 13. ročník národní soutěže Mladý módní tvůrce. Ve třech ze sedmi kategorií v něm zvítězilo liberecké střední odborné učiliště gastronomie a služeb. Se dvaasedmdesáti modely se přehlídky zúčastnilo čtyřiadvacet škol z České republiky.
Prohlédněte si fotogalerii.

Liberečtí si prvenství odvezli v kategorii klasická mladá móda, volná mladá tvorba a společenské oděvy. Se sportovní kolekcí největší obdiv sklidila Střední průmyslová škola a učiliště z Třeboně na Jindřichohradecku.

V kategorii prádlo a plavky byla udělena jediná cena tvůrcům z brněnského učiliště služeb. Největší fantazii pak podle poroty mají učňové a pedagogové z Integrované střední školy živnostenské v Plzni.

"Nápady do soutěže se rodí už na jaře, uzávěrka soutěže je vždy v září, v říjnu se piluje choreografie," řekl ředitel pořádajícího učiliště František Číhal. O umístění po celý den rozhodovaly dvě pětičlenné poroty. Body přidělovaly jak za umělecký dojem, tak technické provedení i za choreografii.

Pedagogové i studenti doufají, že v budoucnu se s modely shledají mladí lidé v malých kolekcích i v konfekci. Řada firem však podle nich dává přednost klasice, ne neotřelým nápadům. Na přehlídce jejich zástupci chyběli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video