Místo půjčky jen kus kartonu

Zlín, Otrokovice - V inzertních novinách nabízejí velmi výhodné půjčky až do půl milionu korun bez ručitele. Pokud se někdo chytí na vějičku a zavolá na uvedené číslo mobilního telefonu, dozví se, že mu poštou na dobírku dojde platební karta. A pokud uhradí poštovné, které činí někdy i šest tisíc korun, karta se aktivuje a zákazník na ni může okamžitě vybrat požadovanou částku. Když však člověk uhradí poplatek a otevře obálku, nestačí se divit. Místo vytoužené platební karty tam totiž najde kus kartonu. A navíc jako výsměch návod k použití karty.

„Policie zatím ví o pětadvaceti poškozených lidech. Ve skutečnosti jich ale zřejmě bude mnohem více,“ říká mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. Hodně lidí, kteří na tento prostý fígl naletěli, se s tím nechtělo smířit a okamžitě volalo na mobil uvedený v novinách. Podvodníci jej však buď nebrali, nebo řekli, že se stal omyl a kartu ihned pošlou. Samozřejmě na dobírku, kde dělá poštovné pět tisíc korun. Kdo i na takový požadavek přistoupil, dostal druhou kartonovou kartu.

Kriminalisté zatím nechtějí k pachatelům sdělit žádné podrobnější informace. Uvádějí jen, že muže ještě neobvinili. Dvěma z nich jen zablokovali účty v bance.
Zlínský okresní soud povolil policii zablokovat čtyři nalezené účty. Na jednom je částka 150 000 korun, která by mohla posloužit k odškodnění části důvěřivých lidí.

Zatím pětadvacet poškozených přišlo zhruba o 125 tisíc korun. „Může jich být více, protože ti dosavadní se nám už ozvali z celé republiky,“ upřesnil Mitáček.

Zajímavostí je, že mezi poškozenými není ani jeden člověk ze Zlínska. Podle vyšetřovatelů je to tím, že jsou místní lidé obezřetnější a vědí, co se za podobně výhodnými nabídkami skrývá. Pokud však i někdo z regionu naletěl, měl by se určitě ozvat na policejní číslo 974 666 345.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video