Pavel Dostál

Pavel Dostál - Pavel Dostál. | foto: David Neff, MF DNES

Ministru Dostálovi se přitížilo, je v nemocnici

  • 98
Zdravotní stav ministra kultury Pavla Dostála je vážný. Leží v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. V nemocnici je s ministrem také jeho rodina, řekl ČTK důvěryhodný zdroj. Dostál od loňska bojuje s rakovinou slinivky břišní.


Nemocnice na přání pacienta odmítá sdělovat informace o jeho zdravotním stavu.

Ministr se kvůli hospitalizaci oproti původním plánům nezúčastnil zasedání vlády, kde se schvaloval stěžejní zákon jeho resortu o veřejné podpoře kultury.

Dostál se v brněnském ústavu léčí od konce loňského roku, kdy u něj lékaři zjistili nádor slinivky břišní a metastázy v játrech.

Podle mluvčí ministerstva kultury Kateřiny Besserové pobývá Dostál v okruhu své rodiny v nemocnici již delší čas. Ministrova neúčast na jednání vlády tak byla podle ní plánovaná.

Naposledy se Dostál sešel se svými stranickými kolegy a politickou reprezentací koncem června při jednání Sněmovny. Obhajoval tehdy novely zákona o církvích a náboženských společnostech.

S poslanci se poté rozloučil a popřál jim pěkné prázdniny. "A kdybychom se nepotkali po dovolené, přeji vám všem volební úspěch," řekl tehdy poslancům. - více zde

Dvaašedesátiletý ministr kultury již tři čtvrtě roku bojuje s rakovinou. Loni na podzim mu pražští lékaři odstranili nádor ze slinivky břišní, později ministr uvedl, že nemoc zasáhla i játra.

Koncem loňského roku zahájil Dostál léčbu v brněnské nemocnici, kde absolvoval série chemoterapií a menší chirurgický zákrok. Zvažovala se i další operace.

Nejdříve na procedury dojížděl jednou týdně, v poslední době ale v nemocnici několikrát zůstal. O svém zdravotním stavu ministr nerad hovoří, často o něm žertuje. Před časem uvedl, že kvůli nemoci zvažuje odchod z politiky. - více zde

Dostál se ve vrcholné politice pohybuje od začátku 90. let, v současnosti je nejstarším členem kabinetu Jiřího Paroubka. Ministrem kultury je od roku 1998, působil i ve vládách Miloše Zemana, Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video