Pavel Dostál - Ministr kultury Pavel Dostál při hlasování o novele církevního zákona. (21. června 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Dostál: V srpnu možná skončím s politikou

  • 23
Boj s rakovinou přiměl ministra kultury Pavla Dostála k úvahám, že se v létě rozloučí s politikou. "Když moje vyšetření v srpnu dopadne tak, že je to špatné, tak položím poslanecký mandát a vzdám se i funkce ministra," řekl Dostál v rozhovoru pro MF DNES.

Jak probíhá vaše léčení?
Já jsem byl jen propuštěn z nemocnice, abych mohl obhájit novelu církevního zákona. Vracím se zase do nemocnice.

Mám před sebou ještě devět ozáření, a to ozáření do míry, která je únosná pro mé tělo. To znamená, že beru maximální dávky.

Přitom ještě musím absolvovat čtyři chemoterapie, což je asi do poloviny srpna, a pak se rozhodne, jestli jsem operovatelný. Tedy zda může být použita metoda spálení některých metastázových ložisek vysokofrekvenčním proudem.

Do té doby budete v nemocnici?
Do té doby budu v nemocnici, většinou. Teď když už nastávají prázdniny, se budu věnovat spíš sobě než ministerstvu. Budou za mnou dojíždět náměstci, budu si vyřizovat korespondenci a jednou za týden dojedu na ministerstvo, kde budu přijímat návštěvy. Ale teď se budu tři čtyři týdny věnovat spíše sobě.

Jak se momentálně cítíte?
Podívejte, když za sebou máte tři dávky radiace a chemoterapie, tak už se nemůžu cítit dobře. Mě oslabuje, že přitom ještě pracuju. Lékaři mi doporučují, abych teď měsíc úplně vysadil.

Neuvažujete o tom, že byste už teď, ne až příští rok po volbách, praštil s politikou a "vykašlal" se na ni?
Když moje vyšetření v srpnu dopadne tak, že je to špatné, tak položím poslanecký mandát a vzdám se i funkce ministra, protože nehodlám formálně setrvávat ve funkci ministra. Budu očekávat jako důchodce věcí příštích. Nic jiného mi pak už nezbude.

Vám zřejmě na novele církevního zákona hodně záleželo, když jste kvůli ní přerušil i léčení a přišel ji hájit do parlamentu.
Ano, protože si prostě nedovedu představit, že by kardinál Vlk rozhodl o tom, že nějaká organizace je církevní právnickou osobou a ta by měla úplně stejná práva jako právnické osoby, které jsou ustanoveny v souladu se zákony České republiky.

Takže jste určitě velmi spokojen, že Sněmovna vám zákon schválila.
Spokojený musím být. Samozřejmě, že problémy budou v Senátu, a předpokládám, že ten zákon se sem ještě vrátí. Na druhou stranu nepředpokládám problémy u pana prezidenta, což je dobrá zpráva.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video