Ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil na tiskové konferenci k...

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil na tiskové konferenci k protiepidemickému systému (PES) a k centrálnímu rezervačnímu systému na očkování. (5. ledna 2021) | foto: Dan MaternaMAFRA

Kvůli britské mutaci je zapotřebí zavést šestý stupeň PES, míní spoluautor

  • 1402
Kvůli rychleji se šířící britské mutaci koronaviru je podle spoluautora výpočtu rizikového skóre PES Jana Kulveita z Oxfordské univerzity třeba zpřísnit opatření v pátém stupni tak, aby epidemii víc brzdila. Připravit by se měl i šestý stupeň, napsal na Facebooku. Některé úpravy parametrů se budou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného posuzovat.

„PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby ‚britskou‘ verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách,“ napsal Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí uvedl, že nová mutace je nakažlivější až o 40 procent. Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře uvedla, že vědecká shoda je na deseti až 70 procentech.

Pro zjednodušení se podle ministra dá říci, že to, co během epidemie nastalo za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest dní. Protože se mutace rychleji šíří, tak postupně mezi variantami viru převládne.

Na přípravu je podle ministra několik měsíců. S tím ale nesouhlasí Jakub Steiner, další ze spoluautorů výpočtu rizikového skóre PES. Na Facebooku napsal, že nová mutace se zhruba o polovinu vyšším efektivním reprodukčním číslem převládne za měsíc. „Máme spíše měsíc než měsíce a česká strategie ‚brzda plyn‘ již velmi brzy nemusí zabírat,“ uvedl.

Určité úpravy parametrů, které se budou pro zmírňování nebo zpřísňování protiepidemických opatření posuzovat, avizoval v pondělí po jednání vlády ministr Blatný. Posuzovat se podle něj budou také počty hospitalizovaných lidí.

Pro zmírnění ze současného pátého stupně PES na čtvrtý stupeň by podle něj nemělo být v nemocnicích víc než tři tisíce lidí. Počet hospitalizovaných bude stanoven i pro přechod do nižších stupňů. V úterý jich bylo 6 608.

Tento parametr, který se za poklesem rizikového skóre PES zpožďuje o jeden až dva týdny, je podle Blatného nezbytné ostře sledovat. Řídit se jenom klesajícím rizikovým skóre už není bezpečné.

Index PES stoupl na 73 bodů ze sta, šestý den se drží ve čtvrtém stupni. Denní přírůstky nakažených jsou o třetinu až skoro polovinu nižší než v době, kdy byl v 5. stupni.

Skóre se vypočítává ze čtyř parametrů - z počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a ze stejného čísla vztaženého jen na populaci seniorů, dále pak z reprodukčního čísla a z týdenního podílu hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Od 5. ledna tento parametr nahradil původně používaný podíl pozitivních testů.

19. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video