Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek | foto: Dan Materna, MAFRA

Ministr spravedlnosti Kněžínek chce zvýšit platy nesoudcovským profesím

  • 16
Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek bude bojovat za zvýšení platů lidí v nesoudcovských profesích. Ty by podle něj mohly stoupnout o dvanáct až patnáct procent. Řekl to v Brně na odpoledním brífinku po setkání s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem a předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou.

„Platy justičního nesoudcovského personálu jako jsou zapisovatelky, administrativní pracovníci, justiční čekatelé a asistenti soudců jsou aktuálně podhodnocené a my v součinnosti ministerstvem práce chystáme úpravy. Nejdůležitější je, aby se na ně našly peníze v rozpočtu, takže teď mě čeká vyjednávání s ministryní financí,“ uvedl Kněžínek (za ANO). 

08.srpna 2018 v 14:41, příspěvek archivován: 08.srpna 2018 v 17:24

Návštěva ministra spravedlnosti Jana Kněžínka pokračuje jednáním s @JosefBaxa2 na @nssoudcz. Na 15:45 je naplánovaný tiskový briefing. #brno #soudy #justicecz https://t.co/6Vhr4K9vmD

Představy o tom, kolik by to mělo být, se podle Kněžínka rozcházejí, protože není jasné, o kolik se zvednou platy ve veřejné sféře obecně. „Pokud se bavíme o růstu mezi šesti až deseti procenty obecně, pak by to mohlo být o dvanáct až patnáct procent,“ upřesnil Kněžínek.

Podle Šámala je růst platů v soudcovských profesích důležitá především kvůli výběru kvalitních lidí. „Jsem rád, že to není jen úprava tabulek, ale že je to otázka větších peněz do rozpočtu. Věřím tomu, že se to podaří, aby byla zajištěná konkurenceschopnost výběru našich pracovníků, která v tuto chvíli zajištěná není,“ doplnil Šámal.

08.srpna 2018 v 16:41, příspěvek archivován: 08.srpna 2018 v 17:24

Nejvyšší soud a Ministerstvo spravedlnosti mají společné priority. Jak dále vyplynulo z návštěvy ministra Jana Kněžínka v Brně, obě instituce cítí potřebu častějšího vzájemného dialogu. https://t.co/0AjtBXLiVc

Ministr s vedením soudů probíral i problematiku transparentnosti vybírání soudců. „Otázku výběru soudců bude potřeba řešit zákonem a to tak, aby byla nastavena jednotná pravidla. A měla by tomu předcházet široká diskuse. Budeme se o tom bavit i na setkání se šéfy krajských soudů. A návrh novely zákona o soudech a soudcích bychom měli předložit sněmovně na jaře příštího roku,“ uvedl ministr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video