Ministr obrany Martin Stropnický při poradě členů budoucí menšinové vlády...

Ministr obrany Martin Stropnický při poradě členů budoucí menšinové vlády Andreje Babiše, v níž má být ministrem zahraničí | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ministr Stropnický je v nemocnici, pro ostatky kardinála Berana letět nemůže

  • 78
Ministr zahraničí Martin Stropnický leží kvůli zdravotním problémům v nemocnici. Začala ho bolet krční páteř a jeho lékař mu doporučil několikadenní hospitalizaci. Nepovede tak českou delegaci, která z Vatikánu v pátek přiveze ostatky kardinála Josefa Berana. Nahradí ho ministr kultury Ilja Šmíd.

O zdravotních potížích Stropnického informovalo ministerstvo zahraničí. „Z důvodu doléčení potíží s krční páteří rozhodl ošetřující lékař ministra Martina Stropnického vyměnit ambulantní péči za několikadenní hospitalizaci. Jeho léčba v klidovém režimu a rehabilitace tak budou podstatně účinnější,“ uvedl Černínský palác. 

„Na základě rozhodnutí premiéra povede delegaci do Vatikánu ministr kultury Ilja Šmíd,“ doplnila diplomacie.

S rakví přiletí v pátek

Vojenský speciál s delegací odlétá do Vatikánu ve čtvrtek. V pátek 20. dubna, přiveze z Itálie rakev s ostatky kardinála Berana. Po různých ceremoniích bude v pondělí 23. dubna uložena v katedrále svatého Víta. Repatriací se plní poslední vůle kardinála Berana, který zemřel v Itálii ve vyhnanství.

Josef Beran žil v Římě od svého jmenování kardinálem v roce 1965 do své smrti v roce 1969. Komunistický režim neumožnil jeho návrat do vlasti ani po smrti, ač si ve své poslední vůli přál být pohřben v hrobce pražských arcibiskupů, anebo v hrobu svých rodičů v Plzni. Z rozhodnutí papeže Pavla VI. proto bylo tělo kardinála uloženo do podzemí baziliky svatého Petra ve Vatikánu.

Repatriaci ostatků kardinála počátkem roku schválil papež František.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video