(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: František Vlček, MAFRA

Ministerstvo obrany musí zaplatit 700 tisíc za zakázku bez tendru

  • 9
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 700 tisíc korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže. Úřad to uvedl na svém webu.

Ministerstvo bez tendru prodloužilo smlouvu se společností Hewlett-Packard na základě původní smlouvy uzavřené v druhé polovině 90. let se společností EDS, která je právním předchůdcem Hewlett-Packard. Ministerstvo to odůvodnilo ochranou autorských práv.

Podle antimonopolního úřadu ale ministerstvo údajné důvody spočívající v existenci výhradních práv firmy nepodložilo žádnými objektivními skutečnostmi, jen svým tvrzením a čestným prohlášením vybraného uchazeče společnosti. Z rozhodnutí ÚOHS vyplývá, že si ministerstvo existenci jediného možného dodavatele způsobilo samo.

Ministerstvo se dopustilo závažného porušení zákona, jelikož způsobem spácháním přestupku bylo zadání veřejné zakázky v režimu, v němž bylo zcela eliminováno soutěžní prostředí, uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Důsledkem jednání ministerstva podle něj bylo omezení hospodářské soutěže, což představuje nejzávažnější porušení zákona. „Vybraný uchazeč nebyl vystaven žádné konkurenci, neproběhla žádná soutěž o cenu, a vybraný uchazeč tak nemusel stanovit cenu pro obviněného ekonomicky nejvýhodnější,“ uvedl Rafaj.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video